Передплата 2024 «Добра кухня»

Чи зможе Шульц зійти з курсу Шредера?

Шульц є виразно проєвропейським політиком, що виступає за подальшу інтеграцію у рамках ЄС

Не минуло й півроку після виборів у бундестаг, як у Німеччині домовилися про створення урядової коаліції. Якщо 2 березня рішення партійних лідерів підтримають рядові соціал-демократи, то постане нова “велика” коаліція - у складі блоку ХДС/ХСС і СДПН.

“Чорно-червоні” переговори не були легкими. Один із каменів спотикання мав прямий стосунок до України. Теперішній глава німецького МЗС, соціал-демократ  Зігмар Габріель, лобіював такий підхід: щойно Росія розпочне виконувати Мінські домовленості, з неї відразу треба буде зняти частину санкцій. Мовляв, Кремль треба якось “нагородити”... На щастя, ця пропозиція не пройшла: християнські демократи й соціал-демократи домовилися, що антиросійські санкції можна буде знімати лише після того, як Росія повністю виконає усі вимоги Мінська.

Зігмар Габріель був також активним лобістом “Північного потоку 2” - другої гілки газопроводу між РФ і Німеччиною, прокладеного по дну Балтійського моря, в обхід України та Польщі. Але, за інформацією німецьких ЗМІ, у новому “чорно-червоному”  уряді проросійський Габріель жодного портфеля не отримає, а міністром закордонних справ буде Мартін Шульц, колишній голова Європейського парламенту. Яку ж  позицію займе він щодо “Північного потоку 2”? 

Шульц є виразно проєвропейським політиком, що виступає за подальшу інтеграцію у рамках ЄС. Тож не мав би підтримувати проект, одна з цілей якого - посилити залежність Європейського Союзу від російських енергоносіїв. Щоправда, у Соціал-демократичній партії Німеччини, яку представляє Шульц, досі відчутні впливи екс-канцлера Герхарда Шредера, що вже багато років працює на “Газпром” (Шредер є головою комітету акціонерів компанії Nord Stream 2, оператора проекту “Північний потік-2”). Але Шульц начебто не належить до “шредерівців”. Принаймні, під час теледебатів із Ангелою Меркель Шульц погодився з канцлером, яка жорстко розкритикувала наміри Шредера увійти до Ради директорів концерну “Роснефть”. За словами Меркель, Шредер "підриває санкції, які запровадив Європейський Союз”.

Кремль тим часом активно просуває “Північний потік 2”. Кілька днів тому компанія Nord Stream 2 повідомила: є згода відповідних органів німецького міста Штральзунд на побудову й експлуатацію у територіальних водах ФРН 55-кілометрової ділянки газопроводу “Північний потік 2”. (А у листопаді, Nord Stream 2 одержав згоду на прокладання газопроводу на німецькому континентальному шельфі). Росія хоче збудувати “Північний потік 2” до кінця 2019 року. Газопровід зможе транспортувати щороку з РФ до Німеччини 55 мільярдів кубометрів газу. Якщо ці плани стануть реальністю, Україна позбудеться кількох мільярдів доларів, які щороку заробляє на транзиті. Крім того, попереджають фахівці, Росія зможе фактично заблокувати так званий реверс, завдяки якому зараз купуємо газ не в РФ, а в Європі. Тоді Кремль знову зможе диктувати нам газові ціни...           

“Північний потік 2” можна було би заблокувати, якби країни-члени ЄС підтримали пропозицію Європейської комісії. Вона є такою: треба визнати, що на території ЄС підводні газопроводи підпадають під вимоги так званого Третього енергетичного пакету. (Якби це ухвалили, “Газпром” мусив би пустити у свою трубу газ інших компаній, тож міг би транспортувати новим газопроводом менше газу, ніж планує). Але одностайності в Раді ЄС щодо пропозиції Єврокомісії немає...  Звісно, багато що залежатиме від нового бундес-уряду, зокрема, від позиції Мартіна Шульца.       
 

Схожі новини