Передплата 2024 «Добрий господар»

Закон крутий, але контрабандисти крутіші?

Чи можете уявити собі ситуацію, коли хабарники пікетують управління поліції з вимогою скасувати закон, який карає за хабар.

А коли їх запитують, чому  вирішили вдатися до акції протесту, пояснюють: “Бо ми звикли жити за хабарі і не хочемо нічого у своєму житті змінювати. Це — наша зона комфорту, наш спосіб життя...” Абсурд? Зовсім ні. Якщо подивитися, що робиться в нашій державі, то такі “абсурдні” акції протесту  стануть цілком реальні.  

 Українці хочуть змін, тільки як у радянському анекдоті: “Ми за колгоспи,  але не у нашому селі”. Хоче держава щось змінити в медицині, перші проти змін — медики. Коли дізналися про реформи, з’ясувалося, що їх в принципі все влаштовує. Їм би, звичайно, годилося від держави чи спонсорів апаратуру більш сучасну, хворих більш заможних та зарплату вищу. Хоча зарплата — не принципово, якщо є кабінет, апаратура і хворі. Красномовною була історія зі стоматологічними клініками, які міська влада хоче перевести на госпрозрахунок. Суть реформи —  стоматполіклініки мають стати такими собі приватними підприємствами, тобто мають самі на себе заробляти. Хворі їм платять за послуги, і за ці гроші вони себе утримують: оплачують комунальні послуги, зарплату лікарям та персоналу.  Послуги, надані соціально незахищеним верствам  населення,  відшкодовуються з міського бюджету. Наразі за новими правилами   працює лише одна поліклініка, інші - чинять відчайдушний опір, хочуть працювати по-старому, коли держава надає їм усі умови для праці, а гроші, які хворі платять лікарям, ті кладуть у кишеню білого халата.

 Так і на кордоні.  Найсвіжіший і найпоказовіший приклад — протести так званих човників, точніше, дрібних контрабандистів, які вимагають скасувати зміни до Податкового кодексу (Закон України №6776-д), які зробили більш жорстокою процедуру ввезення товарів з-за кордону.  Контрабандисти, які заробляють на тому, що перевозять товари без сплати будь-якого мита, вже кілька разів перекривали трасу перед українсько-польським кордоном, відтак блокували пункти пропуску. І обіцяють це робити надалі. Їм наплювати, що зламали плани людей, які їхали до Польщі. Їх не обходить, що чесні підприємці, які за ввезений товар платять мита, в результаті не можуть його в Україні продати, бо контрабанду збувають за нижчими цінами (чимало магазинів відмовляються приймати на продаж офіційно оформлений товар). Їм байдуже, що державний бюджет недоотримує мільйони, якщо не мільярди, які потрібні на пенсії, на армію...  Головне, аби їх надалі не чіпали, аби не змінився їхній “шаблон поведінки”. Саме так висловився голова Громадської ради при Львівській ОДА Андрій Болюбаш, виправдовуючи дії протестувальників. “Якщо б я був на їхньому місці, я би сказав: “Вибачте, у мене шаблон поведінки такий, для чого мені 5000 грн., коли мій шаблон поведінки приносить мені значно більше. І я людей підтримую. Закон крутий, але люди крутіші”. Ось такий співчутливий до контрабандистів так званий громадський активіст, голова Громадської ради при ОДА. Для цього чоловіка, який, до речі, начебто юрист, не закони, а “шаблони поведінки”, іншими словами “поняття”, є визначальними.

 Але пан Болюбаш не єдиний,  хто кинувся на захист контрабандистів. Серед прихильників залишити усе без змін є і митники, які, по суті, почали саботувати виконання зміненого закону, чим спровокували колапс на кордонах. І навіть самі законодавці. Голова Комітету ВР з питань митної та податкової політики Ніна Южаніна заявила, що Верховна Рада може скасувати обмеження безмитного ввезення товарів через кордон. «Ми повинні реагувати на те, що відбувалося на деяких пунктах пропуску на Львівській митниці щодо прийнятих нами змін до Податкового кодексу, – сказала Южаніна під час погоджувальної ради депутатських фракцій у ВР. –  При розгляді поправок до Митного кодексу, в разі необхідності, після узгодження з урядом, ми могли б ці зміни підкоригувати. Є проблема з нормою про перетин кордону не частіше одного разу на 24 години. Якщо ця норма зайва, можемо її врахувати при прийнятті змін до Митного кодексу».

 До речі, саме ця норма найбільше обурює протестувальників, бо, як правило, за день вони перетинають кордон кілька разів. Це, зокрема,    спричинює величезні черги на кордоні і створює колосальні незручності для нормальних подорожніх. Якщо законодавці підуть на поступки контрабандистам, то вийде, що бабло, як завжди, перемагає, а в країні  надалі панують “поняття”, а не закони.

Схожі новини