Передплата 2024 «Добра кухня»

"Срібний сезон" - прелюдія до Олімпійського успіху?

Підсумуймо зимовий спортивний сезон у головному його українському виді – біатлоні.

Сезон став для нас не таким багатим на медалі різного ґатунку і рівня престижності, як найуспішніші перед тим. Та у коментарі для «ВЗ» володарка першої олімпійської медалі України, бронзовий призер Олімпійських ігор 1994 року, заслужений майстер спорту Валентина Цербе висловила переконання: він був таки успішним, вселив неабиякий оптимізм, адже був передолімпійським. На етапах Кубка світу ми здобули дві «бронзи» у жіночій та змішаній естафетах, були медалі на чемпіонаті Європи та Універсіаді. На головному старті — чемпіонаті світу в австрійському Хохфільцені — одна медаль (повтор минулорічного ужинку зі спринтерською «бронзою» Сергія Семенова), зате яка!

У драматичній боротьбі срібні нагороди виборола жіноча естафетна команда. У цьому виді українки впродовж багатьох років є фаворитками, підтверджуючи це медальними здобутками. Згадаймо хоча б їхню феєричну перемогу на Олімпіаді-2014 у Сочі! Цьогоріч той «золотий» склад оновився наполовину: до олімпійських чемпіонок Юлії Джими та Олени Підгрушної долучилися зовсім юні Анастасія Меркушина та Ірина Варвинець, які досі практично не нюхали пороху змагань найвищого рангу. І склали іспит на «відмінно», завершивши свої етапи слідом за лідером і не пропустивши суперниць уперед. На завершальному етапі капітан збірної Олена Підгрушна вкотре показала себе стійким бійцем і мудрим тактиком, «перегравши» сильних конкуренток перед самим фінішем. Перемогти ж німкень на чолі з новою «зіркою» Лаурою Дальмаєр було не до снаги нікому.

22-річна тернополянка Анастасія Меркушина по праву засвідчила своє місце в «основі» збірної, посівши на чемпіонаті також вельми високі для свого віку місця в особистих гонках. Радіємо тим більше, бо наша надія з дитинства виростала у Львові, де багато років жила і тренувалася її мама Ірина Меркушина, свого часу також срібна призерка чемпіонату світу в естафеті.

Відзначимо і 26-річну Юлію Джиму, яка у загальному заліку Кубка світу посіла високе восьме місце (найкраща з наших). Батьки Юлії також колишні біатлоністи, причому батько — Валентин Джима — був срібним призером чемпіонату Європи і учасником Олімпіади-1994, де історичну для України «бронзу» завоювала Валентина Цербе.

Тож головні надії на Олімпіаді 2018 року у південнокорейському Пхенчхоні вже традиційно покладаємо на наших дівчат, де є сплав молодечого запалу і чемпіонського досвіду.

- Вважатимемо цей сезон для нас «срібним», - каже Валентина Цербе. — І добрим зачином до олімпійського «золота» наступного року.Найкращий серед чоловіків Сергій Семенов був у загальному заліку Кубка світу 23-м, але загалом наші хлопці виглядали протягом сезону цілком достойно і показали: в них є резерви для прогресу.Не оминемо увагою передостанній етап Кубка світу у березні у фінському Контіолахті. Він мав відбутися у російському Ханти-Мансійську, але через всесвітньо сумновідомі допінгові скандали у російському біатлоні це право у країни-махінаторки відібрали.

У Фінляндії наша змішана естафета на складній трасі зі знаменитою «Стіною» (крутий підйом завдовжки більш як 100 метрів) у запеклій боротьбі з росіянами виборола «бронзу». На запитання, чим запам’ятався цей етап у Контіолахті, наші біатлоністи відповіли: не «Стіною» і навіть не бронзовими медалями, а великою кількістю «панаєхавших» п’яних російських туристів та їхньою нахабною поведінкою. Запах їхнього перегару наші спортсмени відчували навіть на трасі…

Серед чоловіків Кубок світу вшосте поспіль (!) завоював француз Мартен Фуркад (14 перемог і 8 подіумів в особистих гонках на етапах). Стільки ж Великих кришталевих глобусів є у легендарного норвежця Уле-Ейнара Бйорндалена, тільки здобував він їх протягом 12 років. Утім, і сьогодні 43-річний феномен у строю. На чемпіонаті світу-2017 він став бронзовим призером у спринті, а на Олімпіаді-2014 у Сочі двічі завойовував золоті медалі, ставши восьмиразовим олімпійським чемпіоном.Серед жінок нова «зірка» Лаура Дальмаєр з Німеччини здобула 5 (!) золотих нагород цьогорічного чемпіонату світу, а 11 перемог і сім п’єдесталів на етапах Кубка світу принесли їй і Великий кришталевий глобус.

Деякі вболівальники звинувачують журналістів у неправильному написанні прізвища відомої чеської біатлоністки Габріели Коукалової — минулорічної володарки Кубка  світу. Справді, ще недавно вона мала прізвище Соукалова. У чеській мові жіночі прізвища мають особливе походження - від прізвища батька чи чоловіка. Приміром, дружина Вацлава Гавела — пані Гавелова, а дочка чи дружина бравого вояка Швейка була Швейковою. А торік чоловіком біатлоністки Габріели Соукалової  став пан Коукал.

Схожі новини