Передплата 2024 ВЗ

Оксана Баюл: «Якби я була президентом МОК, то до кінця війни не допустила б росіян до змагань»

Перша олімпійська чемпіонка незалежної України, фігуристка Оксана Баюл, яка майже 30 років живе у США, приєдналася до закликів українських і західних спортсменів не допускати атлетів із рф на літню Олімпіаду-2024 у Парижі. (Міжнародний олімпійський комітет не заперечує, аби росіяни й білоруси брали участь у Іграх як «нейтральні» спортсмени, заявив президент МОК Томас Бах). Баюл також проти того, аби росіяни брали участь у зимовій Олімпіаді 2026 року

Фото з відкритих джерел.
Фото з відкритих джерел.

Журналістка «ВЗ» поспілкувалася з нашою чемпіонкою телефоном.

— Я отримала дзвінки від сво­їх друзів-спортсменів з Дні­пра. Розповіли, що Дніпро зно­ву обстріляли, — каже Оксана Баюл. — Мені боляче, у мене не­має слів… Не розумію, як Тетя­ні Навці (російська фігуристка, яка підтримує путінський режим і війну проти України, її чоловік — прессекретар путіна пєсков. — Авт.), яка народилася у Дніпрі, не боляче на це дивитися?..

Журналісти Reuters мене за­питали: якби я була президен­том МОК Томасом Бахом, що я зробила б? Відповіла, що до кін­ця війни не допустила би росій­ських спортсменів до участі у спортивних змаганнях.

— Якщо росіян допускати­муть, вони вирішать, що їх­ньої провини у цій війні не­має…

— Мені надсилають відео з тих спортивних ковзанок, які ще залишилися в Україні. Я бачу, як діти тренуються, і починає вити сирена. Діти біжать у бомбос­ховище… У росіян цього немає. Коли я записала своє звернен­ня до Томаса Баха, вони усі - Навка, Жулін, Тарасова, Родні­на — накинулися на мене, у них істерика почалася. Їм не подо­бається те, що я говорю. Я їм як кістка у горлі! Хочуть, щоб усі мовчали. Нібито жодної війни немає… Але у них діти під бом­бами не вмирають!

— Які кроки має робити Україна, щоб не допустити росіян і білорусів до Олімпій­ських ігор?

— Я бачу, як у цьому питан­ні Україні допомагає Німеччи­на. Міністерка внутрішніх справ ФРН сказала, якщо у них будуть спортивні змагання, то вони не видаватимуть атлетам із ро­сії віз. Заявила, що для україн­ських спортсменів неприйнят­но зустрічатися з атлетами, які виступають за країну, що вби­ває в Україні мирних жителів. Київ також закликає не давати росіянам віз… Президент Зе­ленський спілкувався з мером Парижа Анн Ідальго. Була ін­формація, що паризька мерія не бачить місця для представни­ків держави-агресора у столи­ці Франції, поки триває агресія.

Але є міжнародні федерації, які дозволяють росіянам і біло­русам змагатися у статусі інди­відуальних нейтральних атлетів, інші - проти цього. Наприклад, міжнародна федерація хокею не допустить збірні росії та біло­русі до змагань до кінця війни в Україні. (А ось Міжнародна фе­дерація веслування дозволила представникам росії і білорусі брати участь в Олімпіаді. Міжна­родна федерація дзюдо допус­тила росіян і білорусів до чемпі­онату світу, через що українська федерація дзюдо скасувала за­явку на участь у цих змаганнях. — Авт.).

— Загалом, дивно назива­ти атлетів із рф «нейтральни­ми»…

— Немає у росії нейтральних спортсменів! Була інформація, що російським спортсменам будуть давати якісь папери під­писувати. Але в цих паперах ні­чого не буде написано про ві­йну в Україні. Зрештою, усе й так зрозуміло: російські спортс­мени підтримують війну в Украї­ні, бо публічно не висловлюють­ся проти збройної агресії росії… Спорт, особливо для росії, за­вжди був політичним важелем. Припустимо, вони поїдуть на Олімпіаду як «нейтральні» спортсмени, а потім повернуть­ся до рф і будуть уже російськи­ми атлетами. Повна нісенітни­ця! Ще рік до Олімпійських ігор. Люди мають виходити на вулиці європейських міст, і вони це ро­блять, і публічно заявляти, що ми проти росіян і білорусів на Олімпійських іграх!

— Як реагуєте, коли росій­ські спортсмени публічно вас ображають?

— Я уже не переймаюся через це, бо знаю цих людей з 90-х ро­ків. Я з ними працювала у США. 2006-го вони розвернулися й поїхали працювати до росії - Та­расова, Авербух. Вони будуть там, де їм більше платитимуть. Коли їм Америка платила, вони жили там, тренували спортс­менів. Тепер їм росія платить, і вони тренують у росії.

Коли Бах заявив, що нехай «нейтральні» спортсмени з рф беруть участь у змаганнях, На­вка через два дні вийшла й ска­зала: якщо Україна не приїде на Олімпійські ігри, то цього ніх­то не зауважить… Як можна ка­зати, що спорт поза політикою, якщо люди виходять і роблять такі заяви? Зрозуміло, так пра­цює російська пропаганда. Це люди, які отримують гроші з пу­тінських фондів.

Схожі новини