Передплата 2024 «Добра кухня»

Після Маріуполя Захід знову прозріває...

Українці зараз також борються за “європейські цінності”

Варварське бомбардування з “Градів” житлового кварталу Маріуполя стало для Заходу чимось на кшталт пострілу з “Бука” в малайзійський “Боїнг”. Як і тоді, на Заході “раптом” прозріли: виявляється, на українському Донбасі діють озброєні до зубів проросійські сепаратисти, які здійснюють терористичні акти. Внаслідок яких гинуть десятки ні в чому не винних людей... Оцінки дій Кремля, які звучать на Заході після Маріуполя, схожі з тими, які ми чули після “Боїнга”. Але в тих оцінках з’явилися і нові нюанси.

«Після терактів у Парижі мільйони французів і лідери 44 країн, об’єднавшись, вийшли на вулиці, щоб показати свою єдність, — нагадала про недавній розстріл редакції сатиричного видання Charlie Hebdo німецька газета Die Zeit. — Напад на редакцію Charlie Hebdo означав для них не тільки жорстоке вбивство 12 осіб. Це був наступ на щось більше, на те, на чому ґрунтується європейське суспільство, — на свободу. Але водночас жителі й лідери ЄС закривають очі на війну в Україні, в якій українці борються за ті самі європейські цінності. Коли в новинах повідомляють про нові жертви в Україні, це звучить так само, як минулого тижня. Нічого нового начебто не відбулося. Насправді ж у Донбасі втратили життя понад п’ять тисяч осіб. Українці після терактів у Парижі здивувалися, що так багато французів вийшли на вулиці разом, тому що розцінили це як напад на їхню свободу вираження думок. Це було важливо. Але українці запитують: хіба не варто захистити ці самі європейські цінності, серед яких демократія, міжнародне право і права людини, також і в Україні?».

Найважливіше для нас у цій цитаті з німецької газети — визнання, що українці зараз також борються за “європейські цінності”. Такі думки звучали на Заході і раніше, під час нашого Євромайдану. Але потім Росія анексувала Крим, вдерлася на Донбас, і Захід про євромайданну боротьбу за “європейські цінності” потроху забув. Не до того стало... Звичайно, публікації у ЗМІ, хай навіть впливових, — це ще не точка зору західних лідерів. Але й недооцінювати ролі, яку відіграє у Європі громадська думка, не варто. Зовсім не звертати на неї уваги західні політики не можуть.

На підтвердження цього міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр уже заявив про можливість введення ЄС нових санкцій проти Росії. Напередодні саміту глав МЗС країн-членів ЄС, який відбудеться 29 січня, Штайнмайєр заявив: «Напад або навіть широкий наступ у напрямку Маріуполя і за його межами означав би якісну зміну ситуації, що змусило б нас реагувати». Фактично, такий “широкий наступ” уже відбувся, і не лише “у напрямку Маріуполя”. Побачимо, як відреагує ЄС... «Якщо російський уряд не зможе здійснити реальних кроків для деескалації ситуації, будемо змушені говорити про сильніші санкції», — зазначив голова німецько-української парламентської групи у Бундестазі, депутат від Християнсько-демократичного союзу (партія Меркель) Карл-Георг Вельманн. За його словами, Росія «постачає сепаратистам важке озброєння, допомагає їм із логістикою та забезпечує пальним». Непогано було б, аби офіційний Київ уже до саміту 29 січня надав Євросоюзу неспростовні докази того, що Росія також заслала на Донбас тисячі своїх військових, які беруть безпосередню участь в агресії проти України. Тоді “сильніші санкції” Євро­союзу точно не забарилися б.

Схожі новини