Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Ключ від квартири» вже маємо. Треба вчитися ним користуватися

А ж не віриться — цілих сім місяців минуло від тих листопадових днів 2013 року, коли українці вперше вийшли на Євромайдан. Пригадуєте, Янукович тоді нахабно обдурив народ: обіцяв-обіцяв, що на саміті ЄС — Україна у Вільнюсі підпише з Євросоюзом Угоду про асоціацію, а потім “з’їхав із теми”...

Через довгих сім місяців (і яких місяців!) мрія українців, які тоді, у листопаді, першими вийшли на тисячі євромайданів, нарешті здійсниться. У п’ятницю, 27 червня, президент Петро Порошенко підписує в Брюсселі економічну частину Угоди про асоціацію України з Євросоюзом.

Так звана політична частина Угоди, яку підписали раніше, була радше декларацією, протоколом про наміри... Підписання ж 27 червня справді “запустить” Угоду, в тому числі й розділи, що стосуються створення між ЄС і Україною все­охопної зони вільної торгівлі. Розмови про Митний союз відтепер остаточно втратять сенс... “27 червня як президент України підпишу Угоду про асоціацію з Європейським Сою­зом, — заявив, зокрема, у четвер на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи Петро Порошенко. — Європейський Союз для нас — це історія успіху, еталон успішної держави, перевірена часом модель реформ. Коли мене питали, яка ваша президентська програма реформ, мені було легко відповідати: “Угода про асоціацію. Там усе є”. Шанс, який маємо, обов’язково буде використаний. Реформи назріли й перезріли”.

Важливе слово — реформи! Підписання Угоди про асоціацію з ЄС є необхідною, але далеко не достатньою умовою позитивних змін в Україні. Груші на вербі на другий день після підписання Угоди не виростуть. (Як війна на Донбасі не припинилася на другий день після обрання нового президента). Треба пройти довгий шлях реформ, болісних і непопулярних... “Ключовим викликом”, наголосив Порошенко на сесії ПАРЄ, є боротьба з корупцією. “Корупція, як рак, паралізувала український уряд, систему влади, — констатував президент. — Без прозорої боротьби з корупцією у нас немає жодного шансу на успіх. Тому однією з моїх перших пропозицій було... запровадити пакет антикорупційних реформ, який є частиною Угоди про асоціацію”.

“Ключовий” виклик далеко не єдиний. Президент Росії вже пообіцяв, що в разі підписання Угоди переведе Україну в торгівлі з Росією на “режим найбільшого сприяння”. Звучить привабливо, але реально ці слова Путіна означають погрозу в односторонньому порядку вийти з режиму вільної торгівлі з Україною. Тобто Росія може розв’язати проти України чергову торгову війну... Але українським підприємствам є куди відступати: завдяки підписанню Угоди про асоціацію відкривається величезний ринок ЄС. Треба тільки мати, що туди продати. Працювати на вимогливому ринку Європейського Союзу віт­чизняний бізнес наразі здебільшого не готовий... Угода про асоціацію з ЄС — лише ключ від квартири, де гроші лежать. Але тим ключем Україні ще треба навчитися працювати.

...Сусідній Польщі, після того як підписала з ЄС Угоду про асоціацію, знадобилося на те, аби стати повноправним членом Євросоюзу, менше десяти років. Україна не Польща... Але помріяти не зашкодить. Бо іноді мрії все-таки здійс­нюються.

Схожі новини