Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не словом, а ділом, пане президенте!

Виконуючий обов’язки президента спікер Верховної Ради Олександр Турчинов доручив Раді національної безпеки і оборони вивчити можливість введення воєнного стану в Донецькій і Луганській областях.

Однак перший віце-прем’єр-міністр України Віталій Ярема вважає, що в рамках АТО можна проводити всі необхідні дії, а запровадження воєнного стану може як сприяти, так і зашкодити вирішенню ситуації. Ярема, зокрема, нагадав, що в режимі воєнного стану вводяться відповідні обмеження громадянських прав людей, які живуть у цих регіонах.

Таке різноголосся у владі щодо тактики та стратегії війни з сепаратистами та терористами зайвий раз демонструє повну безпорадність та неефективність дій влади. Права рука не знає, що робить ліва. А ліва або нічого не робить, або вдає, що щось робить... Як наслідок, маємо величезні проблеми у Антитерористичній операції на сході, де локальні тимчасові успіхи роздмухуються, а прорахунки та втрати замовчуються. Зрештою, навіть інформування населення, яке жадібно вишукує і “ковтає” будь-яку інформацію про бойові дії у гарячих точках, відбувається якось недолуго, хаотично. Немає єдиного центру інформації, єдиного джерела. Повідомлення зі сходу України часто супере­чать одне одному. Українці не мають об’єктивної інформації. А це ще більше пригнічує і дратує.

Якщо АТО явно пробуксовує, якщо наші силовики-керівники, яких останнім часом називають «слабовиками», не дають собі ради, не здатні рішуче діяти, віддавати притомні накази, то, може, справді варто щось кардинально змінити? Запровадження воєнного стану — це, власне, рішучий крок, який розв’яже руки військовим. Наразі так виглядає, що зброю в руках вони мають, а повноцінно застосувати її не можуть. Бо великі керівники бояться взяти на себе повну відповідальність. А через цю нерішучість та неузгодженість дій гинуть солдати, які є заручниками профнепридатності паркетних генералів. Наші начальники, зокрема і в силових відомствах, тільки корупційними схемами займатися не бояться, тут вони справжні професіонали. Якщо подивитися на деякі призначення, в тому числі і в Міністерстві оборони, то стає зрозуміло, що навіть під час війни знаходять можливості не полишати улюбленої справи — дерибану бюджету. Як кажуть, руки пам’ятають...

Заява Віталія Яреми про те, що воєнний стан обмежить громадянські права людей, які живуть у цих регіонах, м’яко кажучи, дивна. В яку демократію вирішив бавитися віце-прем’єр? Про які громадянські права він говорить? На сході щодня гинуть і мирні люди, і військові, більшість підприємств не працює, малий і середній бізнес закривається, податків не платять, зарплат не виплачують, люди живуть у страху та терорі! Місцеві чиновники, силовики, прикордонники танцюють “під дудку” бойовиків, здають або продають зброю, свідомо чи несвідомо працюють на ворога, бо відчувають, на чиєму боці сила, а київська влада три місяці “соплі жує”. Ця “колорадська” зараза і так занадто розповзлася...

Насторожують також деякі бравурні багатообіцяючі заяви новообраного президента Петра Порошенка. То він каже, що Антитерористична операцiя не може тривати два-три мiсяцi, мовляв, достатньо кількох годин, аби зачистити схід. То запевняє журналістів під час візиту до Варшави, що Крим повернеться... Так і хочеться нагадати Петру Олексійовичу старе “нашо­українське” гасло: “Не словом, а ділом!”.

Схожі новини