Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

До ЄС дорога довга... Перший крок зроблено

Коли Україна вступить до Європейського Союзу? — Після Туреччини. — А коли Туреччина? — Ніколи... Цей відомий анекдот уже втратив актуальність.

Не знаю, як буде із Туреччиною (щодо “ніколи” маю сумніви, інша справа, коли), а Київ учора одержав офіційне підтвердження Європейського парламенту: Україна має право стати повноправним членом ЄС!

Здавалося б, таке право витікає вже із самої присутності України на мапі Європи. Так-то воно так, але досі офіційні органи ЄС визнавати це право України не хотіли. Надто далекою була Україна від стандартів Євросоюзу, аби тішити її зайвими обіцянками. У ЄС уже взяли колись поспіхом Болгарію і Румунію, і багато хто в Євросоюзі досі посипає голову попелом... Звісно, Україна сьогодні так само не готова до вступу в ЄС, як і три-чотири місяці тому. Але ігнорувати Євромайдан, який переміг у тому числі й під прапорами Євросоюзу, в Брюсселі вже не можуть.

У четвер Європарламент проголосував за поправку польського депутата від Європейської народної партії Яцека Саріуша-Вольського. У ній зазначено, що підписання Угоди про асоціацію не є кінцевою метою партнерства з Києвом. І що Україна «має довгострокову можливість подавати заявку на членство в ЄС». Європарламент також схвалив рішення Єврокомісії про введення механізму персональних санкцій проти чиновників режиму Януковича. І закликав уряди країн-членів ЄС повернути Україні вкрадені цими чиновниками кошти, що розміщені на депозитах у банках на території ЄС. «Якщо буде доведено, що капітали Сім’ї Януковича отримано нечесним шляхом, їх має бути повернуто Україні», — сказано в резолюції. Це було б зовсім не зле! Ці кошти (статки Сім’ї — 12 мільярдів доларів) допомогли б стабілізувати українські фінанси.

Європарламент задекларував, що Угоду про асоціацію може бути підписано, “щойно до цього буде готовий новий український уряд”. Тож результатів травневих президентських виборів можна не чекати... Євродепутати також закликали Єврокомісію прискорити лібералізацію візового режиму, “що стане найкращою відповіддю на очікування українського громадянського суспільства”. А поки візи не скасовано, Європарламент пропонує країнам-членам ЄС запровадити прискорену візову процедуру для українців. А також збільшити кількість навчальних програм і стипендій для молоді й вчених з України.

Звичайно, резолюція Європейського парламенту — лише початок справи, перший символічний крок на довгому шляху України в ЄС. Однак важливо, що цей крок зроблено. Він дає Надію... Головне тепер — аби наша революційна влада не “скурвилася”. Аби злий анекдот про Україну після Туреччини знову не став актуальним...

Схожі новини