Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Дарма у Кремлі так переживали...

Нещодавню торговельну війну Росії проти Украї­ни (коли в шоколадках “Рошену” головний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко знайшов “бензопірен”, а фури з “ризикованими” українськими товарами не пропускали через російський кордон) начебто було розпочато Москвою через “погану” новину з Брюсселя.

Тривалий час у Москві були впевнені: поки Юлія Тимошенко за ґратами, Угоду про асоціацію з Україною Євросоюз у Вільнюсі в листопаді не підпише. І раптом Путіну і К0 стало відомо, що ЄС готовий підписати Угоду з Києвом і без звільнення Тимошенко! Тут і завертілося. Кремль зрозумів, що “ми її втрачаємо”, і задіяв відповідний “комплекс заходів”. Аби показати норовливій Україні, що на неї чекає у випадку, якщо Угоду про асоціацію буде підписано.

Однак гарячі дискусії, що відбулися у вихідні на цікавому форумі YES у Ялті, схиляють до думки, що у Кремлі переживали марно. Схоже, не всі країни­-члени ЄС готові до підписання Угоди про асоціацію без обов’язкового звільнення Тимошенко... Часу на те, аби виконати цю умову ЄС, в України небагато ­ до 15 жовтня (на 21 жовтня призначено саміт глав МЗС Євросоюзу, на якому буде прийнято остаточне рішення щодо листопадової Угоди). Як наголосив у Ялті Віктор Янукович, звільнення Юлії Тимошенко залежить, зокрема, від неї самої. Ці слова Віктора Федоровича чомусь здалися багатьом “загадковими”... Та насправді усе більш-­менш зрозуміло.

Очевидно, йдеться про варіант, коли б Юлія Володимирівна могла поїхати до Німеччини на лікування. (Як зауважив екс­президент Польщі Олександр Кваснєвський, Тимошенко потрібні операція, лікування і реабілітація). Віктор Федорович, гадаю, готовий на це погодитися, ­ але висуває певні умови. Які саме, ми не знаємо, хіба можемо припустити. Можливо, йдеться про відмову Юлії Володимирівни від участі в президентській кампанії 2015 року? Виключати цього не можна... Чи готова дати таку обіцянку Тимошенко? Можна припустити, що ні... Поза тим, її лікування у Німеччині стане можливим лише тоді, коли Тимошенко сама виявить бажання туди вирушити. Можливо, Янукович хоче побачити відповідне письмове звернення­-прохання Юлії Володимирівни, ­ а такого звернення ще немає...

Загалом, пов’язуючи підписання Угоди про асоціацію з Україною зі звільненням Юлії Тимошенко, керівники Європейського Союзу роблять величезну дурість. Не хочуть думати про майбутнє України? То хай подумають про майбутнє Тимошенко! Адже начебто хочуть їй допомогти. Якщо Угоду буде підписано без звільнення Юлії Володимирівни, то шансів на те, що невдов­зі її випустять з-­за ґрат, побільшає. Вона таки вийде ­ бо ж після підписання Угоди вплив ЄС на українську владу стане більшим. Легше можна буде “питання рішати”... А от якщо припустити, що Угоду про асоціацію у Вільнюсі не підпишуть... Боюся, сидіти тоді Тимошенко доведеться ще дуже довго. І не факт, що тільки до завершення нинішнього семирічного терміну. У наших “незалежних” судах, про які також згадав у Ялті Віктор Федорович, “підвисли” ще кілька справ зі звинуваченнями Юлії Володимирівни...

Схожі новини