Передплата 2024 «Добра кухня»

«Процес триває»... А результат буде?

За СЛОВАМИ постійного представника України при Європейському Союзі Костянтина Єлісєєва (Віктор Янукович щойно призначив його радником президента — уповноваженим із питань зовнішньополітичних та інтеграційних процесів), шляхом євроінтеграції офіційний Київ просувається успішно.

“Процес триває, ми наполегливо працюємо, — заявив Єлісєєв в українській столиці. — За нашими пiдрахунками, ми досягли рiзного роду прогресу у восьми з одинадцяти сфер, якi чiтко визначено у виснов-ках Ради мiнiстрiв Євросоюзу в груднi минулого року та в пiдсумковiй заявi самiту Україна-ЄС”. Єлісєєв навів і конкретний приклад, який, на його думку, доводить успішність співпраці Брюсселя і Києва: “Рада міністрів Європейського Союзу затвердила ратифікацію посиленої угоди про спрощений порядок видачі віз”. Як сподівається радник-уповноважений, “з 1 липня цього року ця угода... набуде чинності”.

Без сумніву, рішення Ради міністрів ЄС треба вітати: зроблено черговий крок до встановлення між Україною і Євросоюзом безвізового режиму. Але чи означає це рішення, що у відносинах Києва і Брюсселя все безхмарно, і що підписання Угоди про асоціацію, заплановане на листопад у Вільнюсі, у нас уже в кишені? Стверджувати так — перебільшення.

Своїми позитивними сигналами в бік України (а затвердження ратифікації візової угоди Радою міністрів ЄС таким сигналом, безумовно, є) Європейський Союз знову й знову нагадує: так, він дуже зацікавлений у тому, щоб Угоду про асоціацію з Україною восени було підписано. І можливості для цього, нагадує ЄС, в України ще залишаються. М’яч на українській половині поля, кажуть у Брюсселі, ми зі свого боку усе можливе робимо. І якщо Угоду про асоціацію не підпишуть, то тільки з вини офіційного Києва. Який добре знає, що і коли треба робити...

Чи усвідомлюють це на берегах Дніпра? Можливо, ще не повністю, але вже значно краще, ніж раніше. Учора Кабмін, повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович, затвердив проект закону про проведення виборів народних депутатів України у семи округах. За словами Лавриновича, при проведенні повторних виборів Кабмін врахує зауваження, висловлені у звіті Місії спостерігачів ОБСЄ після парламентських виборів у жовтні 2012 року. Звісно, думка ЄС щодо виконання Україною вимог, виставлених їй для підписання Угоди про асоціацію, залежатиме від того, як буде проведено ці довибори (тобто чи будуть вони демократичними). Але сам факт призначення довиборів у Верховну Раду — крок позитивний.

Звичайно, залишається ще справа Тимошенко, з якою українській владі, хоч-не-хоч, треба щось робити. Тут наразі прогресу не проглядається... А може, цей прогрес залишили “на закуску”? Можна і таким шляхом іти. Голов-не при цьому — не запізнитися. Наступний шанс підписати Угоду про асоціацію буде не скоро...

Схожі новини