Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Меланія Трамп: «Це жінки мають вирішувати, чи хочуть мати дітей. Без втручання чи тиску з боку держави»

Позиція дружини експрезидента США щодо абортів суттєво різниться від тієї, яку займають її чоловік і його оточення

Подружжя Трампів на сцені Республіканської національної конвенції у Мілуокі (18 липня 2024 року). Дружина чоловіка підтримує, але їхні погляди щодо абортів різняться... Фото CNA
Подружжя Трампів на сцені Республіканської національної конвенції у Мілуокі (18 липня 2024 року). Дружина чоловіка підтримує, але їхні погляди щодо абортів різняться... Фото CNA

У вівторок, 8 жовтня, за п’ять тижнів до президентських виборів, у США вийшла у світ автобіографія Меланії Трамп. Напередодні про зміст книги, яку написала дружина кандидата у президенти від Республіканської партії, розповіла британська газета The Guardian. Колишня перша леді Америки, зокрема, виступає за «самостійність жінок у рішенні про те, чи хочуть вони мати дітей». Отже, позиція Меланії Трамп щодо абортів кардинально відрізняється від тієї, яку займають її чоловік і його найближче оточення.

Під час нинішньої прези­дентської виборчої кам­панії у США тема абор­тів є однією з найгарячіших. Кандидатка від Демократич­ної партії, віцепрезидент­ка Камала Гарріс, виступає за те, щоб аборти протягом перших 12 тижнів вагітнос­ті були дозволені у всіх аме­риканських штатах. А от рес­публіканці займають щодо абортів значно жорсткішу по­зицію.

Зокрема, кандидат у ві­цепрезиденти США від Рес­публіканської партії Джеймс Девід Венс заявив, що під­тримує загальнонаціональ­ну заборону абортів. А сам Дональд Трамп нещодав­но визнав, що під час листо­падового голосування з цьо­го питання у Флориді скаже абортам «ні». Думки ж Мела­нії Трамп, що потрапили до її автобіографії, свідчать про те, що вона, ймовірно, про­голосує інакше (подружжя Трампів «прописане» у Фло­риді, у маєтку Мар-а-Лаґо в Палм-Біч).

«Першочергове питан­ня — забезпечити, щоб жін­ки, виходячи зі своїх власних переконань, мали автоно­мію у рішенні про те, чи хо­чуть мати дітей. Без втручан­ня чи тиску з боку держави, — цитує The Guardian Мела­нію Трамп. — Чому хтось ін­ший, крім самої жінки, пови­нен мати право вирішувати, що жінка може робити зі сво­їм тілом? Фундаментальним правом особистої свободи жінки є її право перервати ва­гітність, якщо вона того за­бажає». І ще цитата дружини Трампа: «Обмеження пра­ва жінки перервати вагітність небажаною дитиною фактич­но означає, що жінка не може контролювати власний орга­нізм».

Меланія Трамп вважає, що мають бути дозволені та­кож аборти на пізніх термі­нах вагітності - коли йдеться про життя плоду чи матері. «У минулому більшість абор­тів, зроблених на пізніх тер­мінах вагітності, були наслід­ком серйозних вад плоду, які, ймовірно, призвели би до його загибелі або народжен­ня мертвої дитини, — ствер­джує дружина експрезиден­та США. — Можливо, навіть до смерті матері. Ці випад­ки були дуже рідкісними й за­звичай траплялися після кіль­кох консультацій між жінкою та її лікарем. Як суспільство, ми повинні прийняти стан­дарти здорового глузду».

The Guardian зазначає, що статистика американ­ських Центрів контролю й профілактики захворю­вань (CDC) ці слова Мела­нії Трамп підтверджує: 90% абортів у США відбуваються до 13-го тижня вагітності або протягом нього, і лише один відсоток — на 21-му тижні або пізніше.

У своїй автобіографії Ме­ланія Трамп розповіла також, зокрема, про свою молодість у Словенії, роботу модел­лю в Нью-Йорку й кохання до свого чоловіка, Дональ­да Трампа. А от про політи­ку його дружина пише неба­гато. «Політичні розбіжності, що час від часу трапляються, є частиною наших стосунків, — визнала Меланія. — Але я вважала, що тими розбіжнос­тями слід займатися приват­но, а не публічно».