Передплата 2025 «Добре здоров’я»

«В особі, яка сиділа на лавці, свідок впізнав підозрюваного Зінченка»

Попри спроби адвокатів «витягнути» Зінченка, Апеляційний суд у Львівській області залишив підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон під вартою

Фото автора
Фото автора

У вівторок, 8 жовтня, в Апеляційному суді Львівської області відбувся суд за апеляційною скаргою адвоката Ігоря Сулими щодо запобіжного заходу для підозрюваного у вбивстві професорки та громадської діячки Ірини Фаріон, 18-річного В’ячеслава Зінченка.

Нагадаємо, Галицький районний суд продовжив підозрюваному запобіжний захід — тримання під вартою — до 17 листопада 2024 р. Адвокати підозрюваного оскаржили це рішення Галицького районного суду (просили суд призначити домашній арешт у місті Дніпро, з носінням електронного браслета), але Апеляційний суд скаргу адвокатів підозрюваного залишив без задоволення.

…В'ячеслав Зінченко був присутній на засіданні по відеозв'язку. Видно було, що хлопець підстригся. Вбраний у звичайний светр. У судовій залі була присутня також його мама, пані Олена.

Адвокати підозрюваного в обґрунтуванні апеляційної скарги, зокрема, зазначили, що «в матеріалах справи, які були їм надані, немає жодного прямого доказу причетності В. Зінченка до інкримінованого йому кримінального порушення».

«Це лише припущенням слідчого… Чи може Зінченко впливати на свідків, або спотворити документи? Стороною обвинувачення не надано жодного доказу такої можливості. Зінченко раніше не судимий, йому не повідомлено про підозру, — зауважив адвокат підозрюваного пан Сулима.

Також адвокат В’ячеслава Зінченка зазначив, що «готовність підозри не може ґрунтуватися на припущеннях, мають бути докази, які слугували б підтвердженням того, що Зінченко у будь-який спосіб причетний до цього кримінального правопорушення».

«Те, що сторона обвинувачення стверджує, що він (Зінченко) був у Львові, орендував квартиру, змінював місце проживання, це не є підтвердженням того, що Зінченко причетний до цього кримінального правопорушення», — зауважив адвокат підозрюваного.

Також Ігор Сулима нагадав, що злочин скоєно 19 липня. Зінченко виїхав зі Львова до Дніпра 21 липня, де живе звичайним життям, купує абонемент для заняття спортом, ні від кого не ховається.

«Жоден свідок не сказав, що бачив саме Зінченка у момент скоєння злочину. Є певні свідки, але це свідки, які здавали квартири, свідки, яким він перераховував кошти…», — додав Ігор Сулима.

Ще один адвокат підозрюваного пан Немировський, зокрема, зазначив, «що він упевнений, що відеокамери знімають двох різних людей. Або, припускаємо, що трьох… Причому це люди різного зросту».

Також адвокат сказав, що неможливо одній людині з’явитися в одному місці біля лісопарку, а за 8 хвилин бути уже на вул. Варшавській, 64. Це можна зробити хіба що літаком, — каже адвокат.

«Є фото з камер, на яких видно, як Зінченко залишає орендовану квартиру на вул. Костюшка о 10.46. Де він знаходиться до 14.05 не зрозуміло. Але точно відомо, що о 14.05 він селиться у квартирі на вул. Театральній. Потім видно, як він виходить по воду…

Тобто з 14.05 до 14.49, згідно з тими матеріалами, які ми побачили, Зінченко перебував у квартирі на вул. Театральній.

Водночас о 14.35 є відео, що той самий Зінченко, з точки зору слідства, покидає квартиру на вул. Театральній. І в 14.36 йде до центру Львова… Як одна й та сама людина може перебувати у двох різних місцях? — запитав адвокат.

Пан Немировський також звернувся до слідства: «Хлопці, ви не того взяли!».

Прокурори у суді заперечили обґрунтування адвоката І.Сулими, які він подав в апеляційній скарзі. «Суд виніс законне та обґрунтоване рішення, доводи апеляційної скарги я заперечую в повному обсязі», — наголосив прокурор.

«Сторона захисту намагається довести той факт, що Зінченко ніколи не перебував на місці злочину. Водночас, згідно з висновком експерта, на лавці, яка знаходиться фактично на місці події, були вилучені запахові сліді. І згідно з висновком експерта вказані запахові сліди з ймовірністю 99,9% належать В. Зінченку, — продовжив прокурор. — Встановлено, що в потерпілу Фаріон стріляла особа, яка була одягнута у панаму, окуляри… Всі ми бачили ці фото та відео… Виходячи зі слідчих експериментів в потерпілу Фаріон стріляла саме особа, яка була одягнута в червону футболку, чорні штани, панаму та окуляри.

Свідок повідомив, що бачив особу у тій самій футболці, тих самих штанах, без окулярів і без панами. І він в цій особі впізнає підозрюваного Зінченка. Це ще один доказ, що підозрюваний Зінченко міг вчинити вказане кримінальне правопорушення.

Також є показання свідків, які продавали Зінченку одяг, в якому була одягнута особа стрільця. Ці докази дають підстави стверджувати, що підозра є обґрунтованою".

Також прокурор додав, «що такий злочин був вчинений з використанням вогнепальної зброї, що свідчить про те, що у підозрюваного Зінченка є відповідні навички поводження з такою зброєю».

Відреагував адвокат підозрюваного щодо запахових слідів, які були знайдені на місці злочину.

«Дослідження запахової експертизи виявляє перелік недоліків, які дають підстави вважати її недопустимим доказом, — відповів адвокат підозрюваного пан Немировський. — Не були залучені поняті, не велася безперервна відеозйомка, експерт фотографує лише себе та трьох собачок, які винюхували сліди… І ми маємо повірити експерту, що собаки подали голос саме на порівняльні запахи, а не на ковбасу… «.