Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

«У цих мальовничих хустках — історія і краса України»

Під Києвом установили Національний рекорд «Найдовший ланцюг із українських хустин»

Лана Вєтрова (зліва) та ініціаторка рекорду Надія Бевз. Фото з альбому Лани Вєтрової
Лана Вєтрова (зліва) та ініціаторка рекорду Надія Бевз. Фото з альбому Лани Вєтрової

У селі Підгірцях, що на Київщині, експерти Національного реєстру рекордів нарахували 377 жіночих хустин, які було об'єднано у ланцюг. Як з’ясувалося, довжина хусткового ланцюга — 421 метр!

До кожної хустини прикріплено бірку, на якій зафіксовано — звід­ки «приїхала» та хто її надіслав. За словами керівниці Національної книги рекордів України Лани Вєтрової, геогра­фія хустин-учасниць дуже велика.

Якщо прочитати на бірках назви міст, містечок і сіл, то цей символічний ланцюг об'єднав усю Україну!

Українська хустина — наша культур­на спадщина, наш оберіг. До встановлен­ня цього рекорду готувалися цілий рік, — розповіла журналістці «ВЗ» Лана Вєтро­ва. — Ініціаторка рекорду — заступниця директора Підгірцівського ліцею На­дія Бевз. Люди з різних куточків надси­лали свої хустки і розповідали історію про кожну з них — як з’явилася у їхньому домі і яку вагу для родини має цей український оберіг. Українки надіслали хустки з різни­ми візерунками. До прикладу, хустки із західного регіону — яскраво-червоні, за­маєні квітами, а білі з пишними троянда­ми — з Центральної України.

— Ланцюг, який створили з хустин, по­казує традиції кожного регіону нашої кра­їни, — веде далі пані Лана. — Вперше по­бачила такі неймовірні хустки, яких ніколи не бачила на людях, — яскраво-помаран­чевого і яскраво-салатового кольорів… У цих мальовничих хустках — історія і краса нашої України. Мене вразила одна з істо­рій. Надія Бевз розповіла, що хустку при­везла молода дівчина, для якої вона має велику цінність. Хустину їй передала її мама, а мамі - бабуся. І мама попросила, щоб дівчина цю річ зберегла і передала своїм дітям. Бо це оберіг їхньої родини.