Передплата 2024 «Добра кухня»

«Людиною року» хочуть визнати … путіна?

Хоча чого дивуватися. Свого часу американське видання Time називало своїми лауреатами гітлера, сталіна, бен ладена

володимир путін. Фото: Time
володимир путін. Фото: Time

Вранці 6 грудня американський журнал Time назве «Людину року-2023». Як це не прикро чути українцям, серед дев’яти претендентів на це звання є і російський президент владімір путін. Якщо так станеться, що вибір зупинять саме на ньому, портрет господаря кремля, який розв’язав криваву війну проти України, прикрасить обкладинку січневого номера журналу. Уявляєте, який екстаз це викличе у країні-агресорі, який стимул і заохочення до війни?

Головним критерієм для відбору переможця, за версією Time, має бути «особа або особи, які найбільше вплинули на новини та наше життя — у добрий чи поганий бік, і втілюють у собі те, що було важливим у році». Погодьтеся, вельми суперечливе визначення, яке може спровокувати неправильне уявлення, незаслужену шану. Навіть сказав би, що це визначення — безвідповідальне. Якщо у редакції Time прагнули відзначити когось за якісь надзвичайні вчинки, чому б цю номінацію не розділити на дві категорії: найбільш позитивний вчинок і вчинок найбільш негативний? Тобто обрати персонаж зі знаком плюс і знаком мінус. Як мовиться, визначити, де зерно, а де полова. Тобто, на п'єдестал хочуть одночасно поставити ангела і диявола…

Відреагував на цю акцію Постійний представник України при ООН Сергія Кислиця: «Time вже номінував „Людиною року“ Гітлера у 1938-му і Путіна у 2007-му. Після цього вони вчинили свої вторгнення у Польщу та Грузію… Можна замислитися над тим, чи є таке „визнання“ морально прийнятним, і яким цілям воно сприяє». Представник України в ООН нагадав, що американське видання свого часу відзначало інші суперечливі постаті - Йосифа Сталіна, Усаму бен Ладена, аятолу Хомейні.

Сергій Кислиця висловив новорічне бажання, яке поділяють багато людей по всьому світу — побачити на обкладинці Time перекреслений портрет Путіна на кшталт портрета Гітлера на обкладинці цього видання від 7 травня 1945 року.

Заради справедливості, слід нагадати, що у 2022 році «Людиною року» було названо президента України Володимира Зеленського, а також людей з України та з інших країн, які стали символом «українського духу» спротиву російській агресії. Тим більш нелогічним виглядає теперішній намір Time представити російського диктатора ледь як не героя.

А вже цього року Володимира Зеленського інше американське видання Politico занесло до рейтингу найвпливовіших людей Європи. Щоправда, у найменш престижній із чотирьох номінації - «Мрійники». Мовляв, український лідер дуже мріє про перемогу у війни. Відтак, укладачі рейтингу дали зрозуміти, що до цієї мети дуже далеко — «українці втомились від двох років війни і не змогли повернути свої території. А на Заході почали думати про її вартість для себе…». Тобто, можна зрозуміти цю номінацію як натяк, що про перемогу Зеленський може тільки мріяти…

А переможцем головної своєї номінації - «Найвпливовіший лідер Європи» у цьому році Politico назвало відомого польського політика Дональда Туска. Що ж, порадіємо за великого друга України.

Схожі новини