Передплата 2024 «Добра кухня»

«Лжевладімір»

Якісь дивні події відбуваються в росії, які починають нагадувати історичні події, коли цар Лжедмитрій правив московією

Фото умовне з сайту 24 канал
Фото умовне з сайту 24 канал

Таке враження, що країна напередодні глибоких потрясінь. Усі хто цікавиться російською політикою, мабуть, звернули увагу на те, що кремлівська пропаганда начеб-то кимось поставлена на паузу і причаїлась. З того дня, як в публічний простір була успішно запущена інформація про смерть путіна, на вершині російської влади почали відбуватися події, які дають певні підстави для того, щоб засумніватись, а чи дійсно країною править обраний президент путін, а не його двійник, такий собі «Лжевладімір».

Багато хто почав порівнювати путіна до 26 жовтня 2023 року, тобто до дня ймовірної його смерті, і того путіна, якого бачив увесь світ після цієї дати. Той путін, якого кремль почав показувати після вказаної дати істотно відрізнявся від того путіна, до якого звик увесь світ. За більше, ніж 20 років свого правління, російське населення і усі інші добре вивчили манери поведінки і публічної діяльності путіна. Особливою обережністю путін визначався з початку пандемії короновірусу у спілкуванні не те щоб з російським населенням, навіть з найближчими своїми сподвижниками. Майже ніяких особистих контактів не було за цей період у путіна у разі будь-яких публічних заходів. Усі добре пам’ятають, як проходили його зустрічі за довгим столом з міністром оборони і начальником генштабу на відстані не менше 15 метрів, або з президентами інших країн, зокрема Макроном чи канцлером Шольцом, перед початком війни путіна з Україною, за красивим білим столом, але теж на відстані до 10 метрів. Майже усі його публічні заходи були в режимі відеоконференції, а ті поодинокі безпосередні зустрічі з деякими представниками влади, теж багато у чому — обмежені.

Такий режим роботи путін зберіг і після формального завершення пандемії і зняття усіх карантинних обмежень.

У вересні, першій половині жовтня цього року, путін постійно перебував в інформаційному полі, часто виступав, коментував різні події і ніхто інший із найближчого керівництва росії не наважувався коментувати чи робити заяви, які належали до повноважень президента.

До 26 жовтня 2023 року офіційна кремлівська пропаганда продовжувала свою активну діяльність з просування кремлівських наративів. Представники влади і путінські пропагандисти були впевненими у своїх діях, не допускали ніяких відступів від офіційної лінії.

Але після 26 жовтня 2023 року багато чого змінилося в кремлівській політиці. Відчувалась якась розгубленість вищого політичного керівництва, багато у чому змінився тон кремлівської пропаганди і багато інших обставин, які давали приводи сумніватись у стабільності путінської влади. На офіційних заходах путін чи його двійник, декілька разів з’являвся, але кожного разу його поява давала ще більші сумніви у справжності путіна. Кожен, хто цим цікавиться, міг переконатись у тому, що між особами, які з’являлись зараз в образі путіна, і путіна, який був на параді 9 травня, є достатньо істотні відмінності. Не можна було не звернути увагу і на ставлення керівників інших держав, які входять в ОДКБ чи СНГ на офіційних самітах, в яких брав участь президент росії. Вони почували себе достатньо вільно, розковано, як рівні з путіним, чого раніше ніколи не допускали. Якщо лідерам інших країн були організовані помпезні зустрічі з військовим караулом, дівчатами з квітами, хлібом і сіллю, поцілунками, офіційними особами, що зустрічали, то путін скромно зійшов із трапу літака і самотньо попрямував в автомобіль і від'їхав.

Було досить дивним спостерігати за його візитом у штаб південного військового округу і його зустріч у якомусь невеликому кабінеті за приставним столом з шойгу, який сидів напроти путіна і герасімовим, який стояв за шойгу. Привертав на себе увагу сам інтер'єр кімнати, в якій відбувалась зустріч російського царя з своїм міністром — дуже невиразно і скромно, далеко не царські хороми. Але зовсім дивним виглядав портрет шойгу над столом де відбувалась зустріч президента держави з підлеглим. Раніше такого ніхто не міг би допустити.

Як таке могло бути, щоб президент держави проводив зустріч з одним із міністрів у кабінеті, в якому не було жодного президентського атрибута, навіть портрет висів не президента держави, а міністра?

Немає об'єктивних доказів чи живий путін, чи вже дійсно помер. Але, якщо живий, використання двійника — це звична справа в росії, але, якщо він помер, про що є багато інформації у ЗМІ, використання двійника — це вже державний заколот.

путін, як президент росії, почав займати усе менше і менше місця в інформаційному просторі, замість нього з’являються інші особи, які фактично і здійснюють повноваження глави держави.

В кремлі усі притихли. Складається враження, що росія на порозі якихось важливих доленосних змін.

Привертає увагу і та обставина, що за останній місяць різні посадові особи — шойгу, ушаков (радник путіна), лукашенко і путін (можливо, двійник), зробили заяви про необхідність припинення війни з Україною і про необхідність мирних переговорів. Їм потрібне перемир’я.

Зараз кремль перед великою політичною дилемою — що робити з виборами президента рф, якщо путін помер — використати двійника чи запускати на вибори реального наступника. В будь-якому випадку тим особам, які зараз в кремлі здійснюють владу, необхідно буде з цим до кінця грудня визначитись. Правда, є ще один варіант — ввести в країні воєнний стан і скасувати вибори. Закон для цього вже ухвалений, а створити підстави для воєнного стану — в кремлі є багато спеціалістів. Хіба для спецслужб, які сьогодні і здійснюють в росії верховну владу, важко підірвати декілька десятків житлових будинків і інших споруд у європейській частині рф? Однозначно, це не проблема, і спишуть на ЗСУ.
Це — перша важлива дилема, над якою зараз працює кремль. І друга, не менш важлива, що робити з війною, яку затіяв путін, і яка стає все більш небезпечною для кремля.

Таким чином ми можемо бути свідками грандіозних подій, наслідки яких поки що важко спрогнозувати. А чи є в росії опозиція, яка здатна поборотись за владу. Можна з великою впевненістю прогнозувати, що замість путіна може бути лише новий путін, і як це може вплинути на війну росії з Україною.

Зовсім недавно в газеті The Washington post, відомий аналітик Девід Ігнатіус, людина наближена до Білого дому, написав матеріал щодо одного з російських опозиціонерів і задав риторичне питання «Чи міг би цей чоловік повалити путіна?», американський аналітик пише: «Ілля Пономарьов, колишній депутат російського парламенту, має провокаційну ідею: він стверджує, що єдиний спосіб завершити війну в Україні на прийнятних умовах — це шляхом державного перевороту, який повалить президента Росії Володимира Путіна», і далі опозиціонер продовжує:
«Під час кризи невелика, дисциплінована сила може зіграти вирішальну роль», — сказав він. І це якраз його мета. Залучаючи російських добровольців (він каже, що отримує 1000 заявок на місяць, яких він перевіряє на 40 надійних новобранців. Він сподівається створити військо, яке піде на Москву, як це зробили ополченці Євгенія Пригожина в червні. Пригожин припинив марш і згодом загинув у таємничій авіакатастрофі.
Але Пономарьов каже, що не зупиниться. Він стверджує, що повалення путіна є єдиним способом зупинити жахливу війну на виснаження в Україні.

«Що таке світло в кінці тунелю? Зміна режиму. Це дешевша альтернатива», — наполягав він. російська історія — це довга історія планів державного перевороту та змов, реальних і вигаданих. Зміна режиму, сказав він мені, вимагає трьох елементів: надійної військової сили; внутрішніх еліт, які втрачають надію на статус-кво; і альтернативний уряд. Пономарьов сказав, що працює над усіма трьома".

Але навряд чи в рф є дійсно така опозиція, яка здатна повалити путіна. Скоріш за все це із сфери припущень.

росія — це варварська країна, в ній ніколи не було і не буде демократії. Марно сподіватись, що і зараз на зміну одного тирана прийде інший демократичним шляхом. Ні, до влади в росії обов’язково прийде особа не в результаті демократичних виборів; а шляхом державного заколоту, а вибори будуть перетворені у фарс, тільки для того, щоб легітимізувати цей державний заколот.

Важко сказати, чи живий путін, чи вже помер. Навряд чи ми отримаємо якісь підтвердження цьому, як і об'єктивні спростування. Але, очевидно, одне — світ на порозі геополітичного потрясіння. Чим це усе завершиться в росії важко навіть прогнозувати.

Але треба пам’ятати, що розпочавши війну проти України, путін запустив маховик знищення росії.

Якщо наші припущення справедливі, то в найближчі декілька тижнів в росії повинні відбутися дуже серйозні кадрові перестановки. Головна з яких, це усунення від влади прем'єр-міністра мішустіна. Якщо це відбудеться і якщо замість мішустіна держдума призначить дмитра патрушева — це буде означати механізм державного заколоту почав реалізовуватися.

Чи вдасться він? Покаже час.

Схожі новини