Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Мойсей» знову врятував Венецію

Протиповенева система рухомих бар'єрів не дозволила «високій воді» увірватися до історичного центру перлини Італії

Протиповенева система "Мойсей", що захищає Венецію від "високої води", складається з 78 рухомих бар'єрів. Фото Corbis.
Протиповенева система "Мойсей", що захищає Венецію від "високої води", складається з 78 рухомих бар'єрів. Фото Corbis.

Як повідомили рятувальні служби Італії, днями Венеції загрожувала сильна повінь: рівень acqua alta («високої води») в районі острова Лідо сягнув 154 см. Якби вода увірвалася до історичної частини міста, наслідки були би дуже серйозними… На щастя, система рухомих щитів під назвою Mose («Мойсей») урятувала Венецію від затоплення.

Підняті бар'єри зупинили припливну хвилю

«Високу воду», яка час від часу загрожує Венеції, спричиняють сильні південні вітри scirocco, що дмуть у тій місцевості. Недавня повінь перевершила найбільш песимістичні прогнози рятувальних служб… Утім, «Мойсей» зі своїм складним завданням упорався блискуче. Вчасно підняті бар'єри протиповеневої системи зупинили потужну приливну хвилю й захистили від затоплення історичну частину Венеції.

Протиповеневу систему «Мойсей», що складається з 78 рухомих бар'єрів, створено спеціально для захисту Венеційської лагуни від затоплення. Після катастрофічної повені, що уразила місто в листопаді 2019 року, багаторічне будівництво захисної споруди нарешті завершили, і у жовтні 2020-го «Мойсей» запрацював.

Схожі новини