Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ваш пес залишив у місті «презент»? Вас знайдуть

У французькому Безьє створили базу даних собачих ДНК. «Нечемних» тварин ідентифікують, і господарі, які за ними не прибрали, заплатять штраф

За неприбране собаче "добро" власники чотирилапих заплатять чималий штраф. Фото Reuters.
За неприбране собаче "добро" власники чотирилапих заплатять чималий штраф. Фото Reuters.

За словами мера Безьє (південь Франції) Робера Менара, у місті на півдні Франції стартував «дворічний експеримент». Усі власники собак мали здати зразки їхньої слини. Якщо господар не прибрав у місті за своїм улюбленцем, пса зможуть легко ідентифікувати. І водночас знайти й оштрафувати його господаря, повідомляє радіо France Internationale.

Зразки ДНК собак, виділені з їхньої слини, потрапили до міської бази даних. Муніципальні служби збирають зразки екскрементів, залишених собаками на вулицях, у скверах і парках Безьє, та порівнюють їх зі зразками з бази даних. А після того, як чиновники ідентифікують «нечемного» собаку, знайти й оштрафувати його господаря нескладно.

Не прибрав за своїм псом? Плати 122 євро штрафу

Як розповів на радіо France Bleu Herault Робер Менар, господар, який не прибере за своїм собакою, заплатить 122 євро штрафу. Схоже, влада Безьє може добряче поповнити міський бюджет. За словами мера, протягом останнього місяця представники муніципальних служб знайшли «понад тисячу куп собачих екскрементів — і це лише у центрі міста».

«Експеримент» міської влади Безьє презентували ще 2016 року, але адміністративний суд у сусідньому Монпельє визнав його незаконним. Судді вважали, що заплановані владою Безьє заходи мали «суто репресивний характер». Утім, згодом апеляційний суд у Марселі вирішив, що «експеримент» має право на життя, — але лише у центральній частині Безьє.

Схожі новини