Передплата 2024 ВЗ

На Землю надійшов сигнал від інопланетян!

Але це лише імітація… Мета експерименту — дізнатися, чи зможуть земляни розшифрувати справжній сигнал від позаземної цивілізації

Закодований сигнал, що імітує повідомлення інопланетян, надіслав на Землю космічний зонд Trace Gase Orbiter, який працює на орбіті Марса. Зображення ESA.
Закодований сигнал, що імітує повідомлення інопланетян, надіслав на Землю космічний зонд Trace Gase Orbiter, який працює на орбіті Марса. Зображення ESA.

30 жовтня 1938 року радіопрограма, що вийшла в ефір у США, спричинила там масову паніку. Трансляція переповіла слухачам події, описані Гербертом Велсом у книзі «Війна світів». І люди повірили, що на Землю справді напали марсіани… Цього разу паніки не було, адже про те, що «сигнал із космосу» є лише імітацією, розповіли заздалегідь.

У рамках проєкту A Sign in Spacе учені хочуть дізнатися, чи зможуть земляни зрозуміти повідомлення позаземної цивілізації, коли воно надійде.

Масштабний проєкт A Sign in Spacе («Знак у космосі») стартував 24 травня увечері (за київським часом). Зонд Європейської космічної агенції (ESA) Trace Gase Orbiter, що обертається навколо Марса, передав на Землю закодований радіосигнал, який зімітував повідомлення від розумної позаземної цивілізації. Через 16 хвилин сигнал, який досягнув Землі, прийняли три потужні радіотелескопи. Із нагоди цього наукового експерименту американський Інститут SETI (Пошуку позаземного розуму) проводив live stream — інтерв'ю з науковцями, інженерами й митцями.

Розшифрувати сигнал «чужих» може кожен охочий

Сигнал, що надійшов від «позаземної цивілізації», зберігатимуть у цифрових архівах. Водночас, кожен охочий може його собі «стягнути» зокрема, на сайті ESA) і спробувати розшифрувати…

«Отримання повідомлення від позаземної цивілізації стало би для людства глибоко трансформаційним досвідом, — впевнена керівниця проєкту „Знак у космосі“ Даніела де Пауліс. — У рамках проєкту, А Sign in Space пропонуємо потренуватися, аби краще підготуватися до такого сценарію».

У проєкті, крім Інституту SETI й ESA, залучені також радіоастрономічна американська лабораторія Green Bank та Італійський національний інститут астрофізики (INAF).