Передплата 2024 ВЗ

Штучний інтелект «коситиме» робочі місця

У найближчі роки лише американська компанія IBM позбудеться близько 8 тисяч працівників, які більше не будуть потрібні

"Дитина" штучного інтелекту, мережевий чат-бот ChatGPT, може відповідати на різні запитання. Хоча наразі не точно - має схильність до брехні. Зрештою, як і люди... Фото beincrypto.com.
"Дитина" штучного інтелекту, мережевий чат-бот ChatGPT, може відповідати на різні запитання. Хоча наразі не точно - має схильність до брехні. Зрештою, як і люди... Фото beincrypto.com.

Як розповів у інтерв'ю Bloomberg генеральний директор американської IBM (одна з найстаріших і найбільших IT-компаній світу) Арвінд Кришна, його підприємство планує призупинити набір співробітників. У компанії очікують, що найближчими роками штучний інтелект замінить на цій фірмі 7800 працівників.

Як вважає керівництво IBM, скорочення робочої сили відбуватиметься шляхом відмови від найму нових співробітників (які мали би замінити тих, хто з різних причин покидає компанію). Пан Кришна розповів Bllomberg, що, за планом, сповільнять або ж узагалі припинять набір працівників на посади back-office. Зокрема, це адміністрація і допоміжний персонал, який не має безпосередніх контактів із клієнтами.

«Протягом п’яти років штучний інтелект і автоматизація зможуть виконувати приблизно 30% функцій, не пов’язаних із обслуговуванням клієнтів», — прогнозує генеральний директор IBM.

Той «інтелект» зовсім як людина. Бреше так само…

Інформаційна агенція Reuters нагадує: свій прогноз Арвінд Кришна зробив у той час, коли штучний інтелект захопив уяву багатьох людей — завдяки запускові безкоштовного генератора текстів ChatGPT. Цей мережевий чат-бот здатний відповідати на запитання (хоча наразі не точно — має схильність до брехні, зрештою, як і люди), писати шкільні твори, надавати інформацію чи допомагати у вирішенні різних проблем.

Текстовий генератор ChatGPT розробила дослідницька лабораторія штучного інтелекту OpenAI (США).

Схожі новини