Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Екіпажу Artemis II зателефонував Джо Байден

До Місяця вперше полетять жінка, канадієць і афроамериканець

Екіпаж місії Artemis II перевірить усі системи життєзабезпечення на борту капсули Orion, яка торік облетіла Місяць у рамках безпілотної місії Artemis I. Фотоколаж NASA.
Екіпаж місії Artemis II перевірить усі системи життєзабезпечення на борту капсули Orion, яка торік облетіла Місяць у рамках безпілотної місії Artemis I. Фотоколаж NASA.

Національна космічна агенція США, NASA, та її канадійська «сестра» CSA назвали астронавтів, які восени 2024 року в рамках місії Artemis II («Артеміда ІІ») облетять Місяць.

Як повідомила NASA, командиром екіпажу місії Artemis II буде Рід Вайсман, а його членами — Віктор Ґловер, Джеремі Гансен і Крістіна Кох. Ґловер стане першим у історії афроамериканцем, Кох — першою жінкою, а Гансен — першим канадійцем, які вирушать до природного супутника Землі. «У кожного з них своя історія, але усі разом символізують наше кредо E pluribus unum («Із багатьох єдине»), — розповів керівник NASA Білл Нельсон на офіційній презентації екіпажу.

Нагадаємо, перша місія Місячної програми NASA, безпілотна Artemis І, була реалізована минулого року. Капсула Orion із трьома манекенами на борту успішно облетіла навколо Місяця й повернулася на Землю. За планом, місія Artemis ІІ триватиме у листопаді наступного року близько 10 діб. Апарат Orion із чотирма астронавтами на борту знову облетить Місяць, не виходячи на його орбіту, після чого повернеться на нашу планету, приводнившись у Тихому океані.

«Я пам’ятаю, де був, коли оголосили про першу людину на Місяці»

Після того, як NASA офіційно презентувала екіпаж місії Artemis ІІ, обраним астронавтам зателефонував президент США Джо Байден.

«Сполучені Штати знову відправлять людей на Місяць, — зазначив господар Білого дому. — Важко повірити, що це вперше за понад 50 років… Я точно пам’ятаю, де я був, коли оголосили, що перша людина ступила на Місяць. Це не означає, що я старий, просто ви дуже швидко йдете вперед». Почуття гумору Джо Байдена не зраджує… За його словами, він сподівається, що екіпаж Artemis ІІ надихне нові покоління у США, Канаді та в усьому світі піти стопами астронавтів.

Місія Artemis II стане «перевіркою боєм» перед місією Artemis III, під час якої двоє астронавтів, одним із яких точно буде жінка, вперше з 1972 року (політ космічного корабля Apollo 17) висадяться на поверхню Місяця. У NASA планують, що цей важливий для усього людства крок буде зроблено 2025 року.

Схожі новини