Передплата 2024 ВЗ

Іранські аптекарі працюють у… хіджабах

На знак солідарності з колегами-жінками, яких влада змушує покривати голови чорними хустками

"Одягаючи на роботі хіджаби, іранські чоловіки висміюють накази влади й підтримують своїх колег-жінок". Фото Twitter.
"Одягаючи на роботі хіджаби, іранські чоловіки висміюють накази влади й підтримують своїх колег-жінок". Фото Twitter.

Як повідомила у соцмережі Twitter іранська активістка й журналістка Масіх Алінеджад, в Ірані деякі аптекарі носять на роботі хіджаби. Це вираз солідарності з їхніми колегами-жінками, яким іранська Агенція з контролю за якістю харчів і медикаментів наказала працювати з покритими головами.

«Іранська агенція з контролю за продуктами й ліками наказала аптекам, аби ті змушували свій жіночий персонал носити на робочих місцях чорні хустки. Іранські чоловіки висміюють цей наказ і підтримують своїх подруг, одягаючи хіджаби», — написала у Twitter Алінеджад, який багато років тому емігрувала до США.

До свого посту активістка додала фото двох іранських аптекарів у хіджаюах. «Закликаю аптекарів із усього світу підтримати їхніх іранських колег, жінок і чоловіків, — наголосила Масіх Алінеджад. — Багато іранських жінок втратили роботу через „злочин“, яким є спротив закону про обов’язкове носіння хіджабу. Змушування жінок носити хіджаб є образою для всіх жінок і чоловіків у цілому світі. Права людини — глобальна проблема. Проявіть свою солідарність».

«Зняття хіджабу — прояв ворожості до Ісламської республіки»…

Днями державна інформаційна агенція Ірану IRNA повідомила: правоохоронні органи Ірану нагадують про покарання для жінок, які «порушують наказ одягатися згідно з вимогами ісламу». За словами одного з високопосадовців, «зняття хіджабу означає прояв ворожості до Ісламської республіки та її цінностей», а відтак «люди, які займаються цією ненормальною діяльністю, будуть покарані».

Нагадаємо, у середині вересня в Ірані спалахнули кількамісячні антиурядові протести — після того, як молода курдка Махса Аміні померла після затримання так званою поліцією моралі, який не сподобався її зовнішній вигляд (не мала хіджабу). Найімовірніше, у поліції нещасну Махсу жорстоко побили… На знак протесту чимало жінок по всьому Ірану знімали свої хіджаби. У рамках громадянського опору, що триває, багато іранок досі відмовляються від чорних хусток. Через що їх карають…

Схожі новини