Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Фінські офіцери — за вступ до НАТО, не чекаючи на Швецію

Більшість населення Фінляндії таке рішення також підтримує

Нещодавно збройні сили Фінляндії провели спільні навчання з військовими НАТО. Фото EPA.
Нещодавно збройні сили Фінляндії провели спільні навчання з військовими НАТО. Фото EPA.

Близько 90% офіцерського корпусу Фінляндії вважають, що їхня країна повинна приєднатися до НАТО, не чекаючи, поки з’явиться можливість вступу до Північноатлантичного Альянсу сусідньої Швеції. Про це свідчать дані опитування, проведеного минулого місяця на замовлення Союзу офіцерів Фінляндії.

Понад 60% фінських офіцерів, за даними опитування, повністю згідні з твердженням, що «у разі потреби» Фінляндія повинна вступити до НАТО сама, не чекаючи на сусідню Швецію. А 27% респондентів відповіли, що окремий від Швеції вступ Фінляндії до Альянсу був би «досить розсудливим рішенням».

Опитування, яке замовила Спілка офіцерів Фінляндії, провели у другій половині лютого. Саме тоді виявилося, що вступ до НАТО спочатку самої Фінляндії, без Швеції, є більш імовірним, ніж вступ обох країн одночасно, який планували шведський і фінський уряди, коли у травні 2022 року разом подали заявки на приєднання до Альянсу.

Загроза з боку росії залишається реальною

Опитані фінські офіцери, зокрема, зазначили, що без членства в НАТО безпекове становище Фінляндії було би «схожим» на становище України до нападу на неї росії, а теперішній статус Фінляндії як країни-спостерігача у НАТО певною мірою «стабілізує ситуацію». Іншими чинниками, які позитивно вплинули на безпекову ситуацію Суомі, фінські офіцери вважають укладені Фінляндією двосторонні угоди про допомогу зі США й Великою Британією, а також проведені нещодавні спільні навчання Збройних сил Фінляндії і військових НАТО.

Утім, частина фінських офіцерів зазначила, що загроза з боку росії залишається реальною, і лише повноправне членство Фінляндії у НАТО (тобто затверджене всіма державами-членами Альянсу) дасть Суомі справжні гарантії безпеки.

За даними іншого опитування, проведеного у лютому серед усіх фінських громадян, із твердженням «членство Фінляндії у НАТО не повинно залежати від Швеції» погодилися більша частина респондентів. Водночас майже кожен третій опитаний вважав, що Швеція і Фінляндія повинні приєднатися до Північноатлантичного альянсу одночасно.

Доля Фінляндії залежить від Орбана

Нагадаємо, станом на сьогодні членство Фінляндії і Швеції у НАТО ратифікували 28 із 30 держав-членів Альянсу. Цього ще не зробили Туреччина й Угорщина.

Туреччина має претензії до Швеції через позицію уряду скандинавської країни щодо курдських активістів, чимало з яких, на думку Анкари, є членами терористичних організацій. А в Угорщині парламент щойно розпочав дискусію щодо ратифікації протоколів про вступ Фінляндії і Швеції до НАТО.

За оптимістичним прогнозом, угорський парламент, де більшість має партія ФІДЕС прем'єр-міністра Віктора Орбана, може затвердити членство Швеції і Фінляндії в Альянсі в другій половині березня. А за песимістичним, Орбан, який уже фактично закинув Швеції і Фінляндії втручання у внутрішні угорські справи (Стокгольм і Гельсінкі критикували авторитарні тенденції в Угорщині Орбана), може затягнути вступ двох північних держав до НАТО ще на кілька місяців…

Схожі новини