Передплата 2024 «Добра кухня»

І знову Байден проти Трампа?

Чимало симпатиків демократів і республіканців не хочуть, аби вони знову балотувалися у президенти США. Але конкуренти наразі відстають

Фотоколаж ilna.ir
Фотоколаж ilna.ir

Як припускають американські ЗМІ, Джо Байден невдовзі оголосить про своє рішення знову балотуватися у президенти США.

Байдена не зупиняє, що, за даними опитування Reuters/Ipsos, 52% виборців, які є прихильниками Демократичної партії, не хочуть, аби він ішов на другий термін… Водночас 40% виборців, які є симпатиками Республіканської партії, не бажають, аби в перегонах-2024 взяв участь експрезидент США Дональд Трамп. Попри такі цифри, у листопаді 2024 року за Білий дім, імовірно, знову боротимуться Байден і Трамп: ці політики мають більші рейтинги, ніж їхні суперники-однопартійці.

Хоча, як встановили соціологи, понад половина виборців Демократичної партії стверджують, що не хочуть повторного балотування Джо Байдена, саме він є нині однозначним лідером симпатій «віслюків». Якби потенційні конкуренти чинного президента виставили свої кандидатури для участі у «праймеріз» (внутрішньопартійні вибори, на яких у США визначають кандидатів у президенти, стартують у лютому 2024-го), то Байдена підтримали б 35% прихильників Демократичної партії. За сенатора Берні Сендерса голосували би на «праймеріз» 13% виборців, за віцепрезидентку Камалу Гарріс — 12%, а за міністра транспорту Піта Бутіджича — 10% (усі троє балотувалися на президентських виборах-2020).

«Опитування свідчить, що рівень підтримки Байдена досить „м'який“, — розповів Reuters аналітик Центру політики Університету Вірджинії Кайл Кондік. — Для того, аби перетворити це відчуття на реальну проблему для Байдена, потрібен конкурентний кандидат. Але, здається, ніхто не має наміру кинути йому виклик».

У таборі Демократичної партії впевнені, що виборці «віслюків» із ентузіазмом підтримають Байдена, коли той оголосить, що йде на другий термін. Демократи очікують, що чинний президент не матиме на «праймеріз» реальних конкурентів, адже у партії високо оцінили внесок Байдена у пристойний результат демократів на проміжних виборах до Конгресу США (листопад-2022). Хоча Демократична партія втратила контроль над Палатою представників, вона не зазнала там нищівної поразки, яку передбачали деякі експерти, а крім того, зберегла більшість у Сенаті.

Чому ж, попри успіх на проміжних виборах, половина прихильників Демократичної партії не хоче, аби Байден знову кандидував у президенти? Аналітикиня Дженніфер Голдсворт (2020-го працювала у кампанії нинішнього міністра транспорту США Піта Бутіджича) розповіла Reuters, що результати опитування відображають думку, нав’язану суспільству медіями: мовляв, 80-річний Байден уже надто старий для президентства… «Без сумніву, це перебільшення, — стверджує Голдсворт. — Більшість рядових демократів, з якими я спілкувалася, захоплені тим, чого досягла адміністрація».

У таборі Республіканської партії конкуренція запекліша, ніж у демократів, хоча лідер є і серед симпатиків «слонів». Попри те, що 40% з них не бажають повторного балотування Дональда Трампа у президенти, рейтинг попереднього господаря Білого дому наразі найвищий: на республіканських «праймеріз» за Трампа готові голосувати 43% виборців.

На другому місці закріпився губернатор штату Флорида Рон Десантіс, що набрав би на «праймеріз» серед «слонів» 31% голосів. Третій рейтинг серед республіканців має колишній віцепрезидент Майк Пенс, який наразі зважує, чи варто йому балотуватися, — 7% підтримки. А 4% консервативних виборців підтримали ексгубернаторку Південної Кароліни, колишню амбасадорку США в ООН (за Трампа) Ніккі Гейлі.

Хоча багато хто у США очікує, що Десантіс стане суперником Трампа на республіканських «праймеріз», губернатор Флориди наразі мовчить. (Крім Трампа, єдиним кандидатом від Республіканської партії, який уже оголосив про свою участь у президентських виборах, є Гейлі). За словами політтехнолога «слонів» Чака Кафліна, зважаючи на те, що Десантіс ніколи не брав участь у загальнонаціональній кампанії, дані «свіжого» опитування мають його окрилити. «Якби я був Десантісом, мене би дуже втішило, що я перебуваю на „ударній“ позиції і маю настільки високу впізнаваність у виборців», — каже Кафлін.

Попри найбільший рейтинг серед симпатиків Республіканської партії, вважати, що перемога на «праймеріз» у нього в кишені, Дональду Трампу не варто. «Після проміжних виборів до Конгресу дедалі більше республіканців усвідомлюють, що час Трампа минув», — констатує Кафлін. На тих виборах чимало кандидатів, яких особисто підтримував Трамп, програли… Утім, ані цей факт, ані кілька кримінальних розслідувань щодо «звершень» Трампа (той, зокрема, брехав, що перемогу Байдена на виборах-2020 було сфальсифіковано, і керував натовпом, який 6 січня 2021-го увірвався до Капітолію — аби Конгрес не затвердив перемогу Байдена) можуть не завадити Трампові здобути перемогу на республіканських «праймеріз».

2016 року, нагадують аналітики, Трамп вирвався вперед, здобувши відносну більшість голосів у тих штатах, які на «праймеріз» голосували першими. Так може статися й 2024 року — якщо у республіканських «праймеріз» візьмуть участь багато кандидатів. А потім, мовляв, Трампа вже не зупиниш…

За даними опитування Reuters/Ipsos, якщо суперником Джо Байдена на президентських виборах буде Дональд Трамп, то невеличку перевагу матиме республіканець: за Трампа готові голосувати 42% американців, за Байдена — 39%. Приблизно така ж ситуація і у випадку виходу до виборчого фіналу Десантіса: 41:38 на користь республіканця. (Фактично, шанси Байдена і його ймовірних суперників є абсолютно рівними, оскільки статистична похибка у цьому опитуванні дорівнює 4%).

Чи здатний Джо Байден підняти свій рейтинг? Так — якщо зможе донести до виборців, що економіка США почувається незле. Це так і є, але, на жаль, поки що не всі американці це відчувають. За даними Reuters/Ipsos, лише 36% опитаних задоволені тим, як Байден дає собі раду з господаркою. Рік тому таких американців було 42%… «Схоже, існує певний розрив між тим, як працює економіка, і тим, як почуваються люди за кухонним столом», — визнала Голдсворт.

Рейтинг Джо Байдена тягне донизу також його поважний вік. 51% зареєстрованих виборців Демократичної партії вважають, що 80-річний Байден може не потягнути фізичних навантажень, пов’язаних з президентством… Для порівняння: хоча 76-річний Трамп не набагато молодший, його вік заважає лише 25% зареєстрованих виборців Республіканської партії.

Схожі новини