Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Чимало зруйнованих будівель були споруджені недбало»…

У аеропорту Стамбула затримали власника 12-поверхового житлового будинку, який завалився внаслідок землетрусу

12-поверховий житловий комплекс Roеnesans Rezidans в Антак'ї завалився під час землетрусу 6 лютого як картковий... Фото gazetevatan.com
12-поверховий житловий комплекс Roеnesans Rezidans в Антак'ї завалився під час землетрусу 6 лютого як картковий... Фото gazetevatan.com

Як інформує Middle East Eye, напередодні в аеропорту Стамбула поліціянти за ордером прокуратури затримали Мехмета Яшара Коскуна — власника 12-поверхового житлового комплексу Roеnesans Rezidans у місті Антак’я, що завалився під час потужного землетрусу 6 лютого. Бізнесмен намагався вилетіти до Чорногорії, але турецькі правоохоронці йому завадили.

Власник 12-поверхового будинку Ronesans Rezidans, що завалився у турецькій Антак’ї, був затриманий в аеропорту Стамбула. Фото kronos36.news.
Власник 12-поверхового будинку Ronesans Rezidans, що завалився у турецькій Антак’ї, був затриманий в аеропорту Стамбула. Фото kronos36.news.

250-квартирний комплекс Roеnesans Rezidans власник презентував у рекламі як елітний об'єкт нерухомості, споруджений відповідно до всіх чинних будівельних вимог, зокрема, розрахований на сильні підземні поштовхи. Але ця реклама виявилася брехнею — сучасний 12-поверховий будинок розвалився як картковий…

Два дні тому міністр юстиції Туреччини Бекір Боздаг оголосив: у країні розпочато розслідування щодо усіх будівель, які зруйнувалися під час землетрусу та поховали під своїми руїнами десятки тисяч людей. «Усіх винних у недбалості й помилках, а також усіх відповідальних за збитки, спричинені землетрусом, буде встановлено й притягнуто до відповідальності турецькою системою правосуддя», — запевнив урядовець.

«Знищені землетрусом будинки не відповідали чинним стандартам»

Тим часом турецькі експерти гостро критикують владу, яка, на їхню думку, винна в тому, що наслідки землетрусу 6 лютого виявилися настільки катастрофічними.

«Чимало зруйнованих будівель були споруджені недбало, з низькоякісних матеріалів, і часто не відповідали чинним будівельним стандартам», — заявив у інтерв'ю AP голова Турецької палати архітекторів Еюп Мухчу.

Фахівець нагадав, що напередодні президентських і парламентських виборів 2018 року влада оголосила про широку програму «амністії» для компаній і фізичних осіб, відповідальних за певні порушення будівельного законодавства. Сплативши штраф, винуватці не мусили виправляти ті порушення або ж зносити вже споруджені об'єкти й будувати на їхньому місці нові, вже як належить…

Того ж 2018 року урядова агенція, відповідальна за дотримання будівельних норм, визнала, що більша частина усіх будівель у Туреччині не відповідають необхідним стандартам. Еюп Мухчу стверджує, саме вищезгадана «амністія» узаконила небезпечні будівлі. «А зараз платимо за це десятками тисячами смертей, руйнуванням тисяч будинків і величезними економічними втратами», — наголосив голова Палати архітекторів Туреччини.

Схожі новини