Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чим лякає поляків 2023 рік?

Найбільше — можливою ескалацією війни в Україні й зростанням цін

Фото ілюстративне з сайту modanamazowsze.pl
Фото ілюстративне з сайту modanamazowsze.pl

За даними опитування United Surveys, проведеного на замовлення радіо RMF FM і видання Dziennik Gazety Prawnej, серед страхів, пов’язаних із наступним роком, на перших місцях у поляків війна в Україні й зростання цін. А от епідемії і кліматичні зміни жителів сусідньої країни не лякають.

«Найбільше, аж 45,4% респондентів, побоюються можливої ескалації бойових дій в Україні, — коментує результати опитування радіо RMF FM. — На другому місці серед польських страхів зростання цін, яким переймаються 25,9% опитаних. І недарма, адже у новому році повернуться старі, вищі ставки ПДВ. Це означає, що ПДВ на пальне зросте з нинішніх 8% до 23%, на природний газ — від 0% до 23%, на електрику й тепло — від 5% до 23%, а на добрива — від 0% до 8%».

За даними опитування, 12,7% поляків найбільше бояться політичних колотнеч. «Мало хто боїться безробіття (3,1%), голоду (2,4%), нової епідемії (1,6%), змін клімату (1,3%) і холоду (0,9%), — констатує RMF FM. — А 4% поляків прийдешній рік узагалі нічим не лякає».

А як поляки ставляться до українців, які живуть у Польщі?

Запитали перед Новим роком поляків і про їхнє ставлення до імігрантів і біженців із України. За підрахунками польської влади, зараз у сусідній країні перебувають близько 2,3 мільйона громадян України (близько мільйона біженців, решта — українські трудові іммігранти, що прибули до Польщі ще до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну).

За даними опитування Social Changes, проведеного на замовлення інтернет-видання wpolityce. pl, 40% респондентів декларують, що в їхньому найближчому оточенні ставлення до трудових іммігрантів і біженців з України є «дуже позитивним» або ж «радше позитивним». Водночас відповіді «дуже негативне» й «радше негативне» обрали 20% опитаних.

Решта ж 40% респондентів відповіли, що їхнє ставлення до біженців та іммігрантів із України є «байдужим». На думку експертів, це свідчить, зокрема, про те, що ці поляки ставляться до українців, які живуть у Польщі, практично так само, як і до поляків, тобто вважають їх цілком «своїми».

Загалом, констатували соціологи, з урахуванням складної історії польсько-українських відносин, у якій були трагічні події, результати опитування вселяють певний оптимізм.

Схожі новини