Передплата 2024 «Добрий господар»

Без смартфона не можуть ані хвилини…

Понад 80% молодих іспанців потерпають від номофобії

"І кого ж він там побачив?.." Залежність від смартфона може зіпсувати стосунки в молодій сім'ї. Фото psypost.org
"І кого ж він там побачив?.." Залежність від смартфона може зіпсувати стосунки в молодій сім'ї. Фото psypost.org

Бурхливий розвиток мобільної телефонії призвів до появи нового психічного розладу — номофобії. Науковці назвали так ірраціональний страх залишитися без свого смартфона.

За даними соцдослідження OnePoll, які наводить іспанське видання El Mundo, від номофобії потерпають нині 53% іспанців, а серед іспанської молоді цей показник становить аж понад 80%.

Як з’ясувалося, в Іспанії 58% чоловіків і 48% жінок відчувають паніку, коли думають про якісь проблеми з їхнім смартфоном. Наприклад, що вони забули свій мобільний телефон удома чи вчасно не заплатили оператору, і той припинив надання послуг. Або що смартфон загубився чи хтось його поцупив. Або просто зламався… При цьому 9% іспанців відчувають стрес, навіть якщо їхній смартфон просто вимкнено.

Понад половина опитаних іспанців кажуть, що відсутність можливості будь-якої миті зв’язатися з друзями чи рідними породжує у них відчуття ізоляції… 10% респондентів пояснили свою надмірну прив’язаність до смартфона роботою, яка начебто вимагає, аби вони залишалися у постійному контакті.

На думку психологів, глибока залежність від смартфонів може спричиняти у молодих людей стан тривоги й негативно впливати на їхню успішність у навчанні, соціальні й сімейні стосунки тощо. Що робити? Фахівці, яких цитує El Mundo, вважають, що батьки повинні показувати дітям приклад, — аби ті навчилися обходитися без смартфонів… Але як цього навчитися самим батькам? Про це психологи чомусь не говорять…

Схожі новини