Передплата 2024 «Добра кухня»

Чергова спроба запустити Artemis 1 − 16 листопада

Надпотужна ракета SLS виведе у космос апарат Orion, який має облетіти навколо Місяця й повернутися на Землю

Ракета Space Launch System (SLS) на стартовому майданчику космодрому на мисі Канаверал (Флорида, США). Фото NASA.
Ракета Space Launch System (SLS) на стартовому майданчику космодрому на мисі Канаверал (Флорида, США). Фото NASA.

Наприкінці серпня старт ракети Space Launch System (SLS) у рамках програми Artemis («Артеміда») із технічних причин не відбувся. Повторну спробу запуску SLS із капсулою Orion, 3 вересня, також скасували. Після усунення технічних несправностей NASA оголосила нову дату старту місії Artemis 1. Спочатку її призначили на 14 листопада, але погодні умови внесли корективи. А відтак ракета SLS стартує у середу, 16 листопада (резервна дата — 19 листопада).

Нагадаємо, 29 серпня зворотний відлік перед стартом місії Artemis 1 перервали через проблему з показами датчика температури в одному з двигунів. А 3 вересня приготування до старту припинили під час заправки, оскільки контрольні системи виявили витік пального. Протягом кількох місяців фахівці працювали над усуненням технічних неполадок, і ось 4 листопада ракету Space Launch System (SLS) із модулем Orion знову доставили з ангара на стартовий майданчик Космічного центру Кеннеді у штаті Флорида.

Мета амбітного проєкту Artemis — знову відправити людей на Місяць. Востаннє американські астронавти ходили поверхнею природного супутника Землі ще пів століття тому, далекого 1972 року, в рамках космічної програми Apollo, тобто «Аполлон». (У давньогрецькій міфології богиня Артеміда — рідна сестра бога Аполлона). Проєкт Artemis 1 реалізують NASA (Національна аерокосмічна адміністрація США), приватні американські компанії, зокрема, SpaceX мільярдера Ілона Маска, а також Європейська космічна агенція (ESA).

Протягом кількох місяців фахівці усували технічні неполадки, які не дозволили місії Artemis 1 стартувати наприкінці серпня й на початку вересня. Фото NASA.
Протягом кількох місяців фахівці усували технічні неполадки, які не дозволили місії Artemis 1 стартувати наприкінці серпня й на початку вересня. Фото NASA.

Місія Artemis 1 стане першою у серії щоразу складніших польотів до Срібної кулі. У її рамках ракета SLS виведе у космос апарат Orion, який протягом приблизно 25 діб облетить довкола Місяця на відстані близько 100 км від його поверхні й повернеться на Землю (приводниться в океані). Політ у рамках місії Artemis I буде непілотованим — на місцях для астронавтів розмістять манекенів.

Політ Artemis II буде вже пілотованим. За планом, 2024 року четверо астронавтів облетять Місяць, але не висаджуватимуться на нього. І нарешті, 2025 року в рамках місії Artemis III має відбутися висадка астронавтів на Місяць — біля південного полюса супутника Землі.

Більш перспективні плани NASA передбачають створення постійної бази на поверхні Місяця та розміщення на навколомісячній орбіті космічної станції Gateway.

Більше про космічну програму Artemis можна дізнатися тут.

Схожі новини