Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У східних землях ФРН вірять у російську пропаганду

Із твердженням «НАТО так довго провокувало росію, що змусило її розпочати війну» у колишній НДР згідні аж 30% опитаних

Недавня демонстрація у Шверині (східна німецька земля Мекленбург - Передня Померанія). Напис на плакаті: “Зупиніть війну з росією! Запустіть “Північний потік-2”. Фото ostsee-zeitung.de
Недавня демонстрація у Шверині (східна німецька земля Мекленбург - Передня Померанія). Напис на плакаті: “Зупиніть війну з росією! Запустіть “Північний потік-2”. Фото ostsee-zeitung.de

Проросійські теорії змови мають у Німеччині все більше прихильників, насамперед у східних федеральних землях (колишній комуністичній НДР). Про це йдеться у дослідженні Центру моніторингу, аналізу й стратегії Cemas, у партнерстві з яким інститут Bilendi & Respondi провів у жовтні спеціальне соціологічне опитування.

За даними дослідників, із квітня цього року в Німеччині значно зросла популярність брехливих тверджень російської пропаганди, які виправдовують агресію проти України. Особливо це стосується федеральних земель, території яких належали колись Німецькій демократичній республіці (НДР), що входила до «соціалістичного табору».

Так, у жовтні 18% опитаних погодилися з твердженням, що «путін протистоїть західній еліті, яка з-за лаштунків намагається керувати світом». У квітні в це вірили лише 12% німців. Від 7% до 12% зросла за останні пів року кількість німців, які вважають, що «в Україні та США є секретні лабораторії з виробництва біологічної зброї». А тих, хто переконаний, що «Україна є частиною росії і не має власної території», у Німеччині за цей час побільшало з 8% до 14%.

А скільки в Німеччині тих, хто вважає, що «війна в Україні необхідна для ліквідації її фашистської влади»? У квітні було 5%, а у жовтні стало вже 9%.

«У ФРН побільшало людей, які бодай частково згідні з наведеними вище твердженнями», — констатує RND. І зауважує,
що дослідження Cemas виявило значні відмінності в оцінці проросійської пропаганди між заходом і сходом Німеччини.

Наприклад, у східних землях, де колись була НДР, із постулатом «НАТО так довго провокувало росію, що вона була змушена розпочати війну», у жовтні погодилися майже 30% (!) опитаних. У землях заходу Німеччини таких було значно менше — 16%.
Аж 14% німців зі сходу погоджуються, що «війну в Україні розв’язали лише для того, щоб відволікти увагу від пандемії коронавірусу»…

Серед прихильників проросійських теорій змови найбільше прихильників популістичної партії «Альтернатива для Німеччини», яка відверто симпатизує путіну (майже половина з них погодилася, що Україна є частиною росії, а війну спровокувало НАТО) і посткомуністичної партії «Ліві». А найменше тих, хто вірить антиукраїнській маячні пропаганди рф, серед виборців «Зелених». (Ця партія, поряд із соціал-демократами й лібералами з Вільної демократичної партії, сформувала теперішню урядову коаліцію).

«Із початком росією війни в Україні російська дезінформаційна кампанія посилилися, — констатує соціальна психологиня, виконавча директорка Cemas Піа Ламберті. — Ця кампанія покликана посіяти хаос і розбрат, знищити довіру до демократії як такої. Наше дослідження показує, що пов’язана з війною криза останніх місяців може стати ідеальним середовищем для розвитку теорій змови. Їх підживлюють і посилюють як праві екстремісти, так і росія».

А тим часом…

«Коли ця війна закінчиться, нам знову доведеться говорити одне з одним і торгувати одне з одним. Росія залишиться сусідом Європейського Союзу», — заявив на земельній партійній конференції Християнсько-демократичного союзу (ХДС) прем'єр-міністр Саксонії Міхаель Кречмер. При цьому, щоправда, визнав, що «агресивна війна росії… є великим злочином із точки зору у світлі міжнародного права», і наголосив, що «немає жодних підстав виправдовувати російську атаку, зрозуміло, що Україну потрібно підтримувати».

Нагадаємо, у липні цього року Кречмер висловився за «якнайшвидше заморожування війни в Україні». Як казав тоді глава уряду Саксонії (ця земля розташована на сході ФРН), потрібні термінові переговори між Києвом і москвою. Фактично, Кречмер закликав тоді до капітуляції України. А також стверджував, що Німеччина «ще щонайменше п’ять років» потребуватиме російських нафти й газу… Як писало видання Bild, своїми заявами Кречмер «відкрито виступає проти лінії федерального уряду Німеччини й позиції своєї власної партії, ХДС». Адже канцлер Олаф Шольц «неодноразово заявляв, що не буде» миру, нав’язаного Україні", а лідер опозиційного ХДС Фрідріх Мерц хоче, щоб Україна виграла війну". Утім, «гібридну» позицію Кречмера щодо росії легко пояснити. Саме у такий спосіб він завойовує голоси проросійських виборців Саксонії…

Схожі новини