Передплата 2024 «Добрий господар»

«Везуть метал в Росію для російських танчиків»

Українські активісти блокують російські фури з товаром, які їдуть з Європи через Польщу в Білорусь

Не зважаючи на санкції, які запровадили Європа і США проти Росії, досі продовжується перевезення товарів і металу з Європи до країни-агресора.

Сьогодні, 12 березня, цілий день триває акція мирного протесту «Блокуємо російські ТІРи» на прикордонному переході Кукурикі-Козловичі (польсько-білоруський кордон).

Про це повідомила у своєму стрімі на ФБ активістка, учасниця акції Наталка Панченко.

Наталка показала кількакілометрову чергу з декількох десятків ТІРів на російських і білоруських номерах, які накопичилися на прикордонному пункті. Перед ними стоять декілька десятків українських активістів із синьо-жовтими прапорами і плакатами, які закликають припинити рух. «Нам було не п*фіг, ми не могли спокійно сидіти, коли наші родини знаходяться під російськими обстрілами, ми просто приїхали на кордон і заблокували», - пояснила активістка.

У чому суть протесту?

«Це машини, які везуть у рашку свій товар, - розповіла Наталка Панченко. – Ці всі фури на білоруських і російських номерах. ТІРи на польських номерах ми безперешкодно пропускаємо. А російські ТІРи, які безпроблемно везуть свій товар до Білорусі, а потім часто – аж в Росію, блокуємо.

Питання: хто підтримує російську господарку під час війни? Європа ніби декларує санкції проти Росії і ніби декларує, що припиняє будь-яку співпрацю з Росією, а насправді все виглядає зовсім навпаки. Це масакра, я в шоці. І Польща, як дружня нам країна, яка всіляко підтримує Україну, яка перша запровадила санкції проти Росії і закликала інших запровадити санкції, за що ми дуже вдячні, але з іншого боку те, що ці вантажівки безпроблемно перетинають польсько-білоруський кордон – цей факт є для мене зовсім незрозумілий. Для мене це – скандал, інакше я того назвати не можу. Де є польська влада, де уряд, чому досі ніхто цього прикордонного руху не припинив і чому з цими ТІРами, які їдуть в Росію, щоб підтримати цю війну, мусить боротися наша групка активістів?».

«Вони спочатку були всі на заведених моторах, думали, що ми утихомиримося і вони собі поїдуть, - розповіла Наталка. - Але ми не вступилися, вони заглушили свої машини і стояли. Водії не витримують, гризуться з прикордонниками, з поліцією, нерви здають. Водії не можуть зрозуміти, чому їх не пропускають. Один нормальний білоруський водій сказав нам, що він все розуміє, просто йому не подобалося, що він не міг їхати.

Інший водій на російських номерах був зазомбований, сепарюга, казав «слава Росії», і що ми самі своїх дітей вбиваємо. Що він може везти в Росію – самі розумієте. Інші водії розповіли, що везуть метал у Росію. Для російських «танчиків».

Наталка закликала усіх небайдужих, які є в Польщі, допомогти в акції протесту, під'їхати і підтримати блокування руху. Станом на 13.00 Наталка Панченко повідомила, що на ПП Кукурикі-Козловичі ТІРи вже не їдуть. Вона закликала учасників акції та усіх небайдужих переїхати на прикордонні пункти Бобровники і Кужница. «Досить буде, якщо ви станете перед першим ТІРом і рух вже буде перекритий», - повідомила активістка.

Зламати логістичну систему і ланцюги постачання

Для чого важливі такі акції протесту, поширила на своєму ФБ Софія Гузенко: «Є ще один важливий аспект, який потрібно виділити у війні Росії проти України – логістична система і ланцюги постачання. Якщо нам вдасться зламати логістичну систему постачання зброї, людей, продуктів харчування, ліків та інших важливих продуктів російській армії, що воює в Україні, вони приречені на швидку втрату. Як найкраще зробити свій внесок у цю справу:

  • підштовхніть ваших депутатів та уряди запровадити більш жорсткі економічні санкції щодо логістичної системи і потоків продуктів до Росії і білорусі, а також постачання вантажів, потягів та важливих компонентів для них.
  • Тиск логістичних компаній припинити поставки до Білорусі і Росії, через вантажівки, залізницю, авіа, тиск на виробників вантажів, потягів і важливих компонентів для них.
  • Якщо ви живете в країні зі спільними кордонами з Білоруссю чи Росією, підштовхніть блокування вантажів та потягів. У Польщі 12 березня приєднуємося до групи активістів, які їдуть до кордону, щоб заблокувати вантажівки, які їдуть з Польщі до Білорусі, а також привернути більше уваги до цієї проблеми в цілому.
  • У Польщі пишемо до відділу поліції, який відповідає за ці питання, з проханням зупинити або перешкоджати потокам вантажівок до Білорусі та з неї.

Давайте будемо креативними та твердими, щоб зупинити цю криваву війну то повернути мир до України та Європи».

Читайте також: У Грузії пікетують проти війни Путіна

Схожі новини