Передплата 2024 «Добра кухня»

Stop War in Ukraine!

У всьому світі відбуваються мітинги на підтримку України

Шрі-Ланка: українці щодня виходять на акції протесту

Про те, як сприймають російське вторгнення в Україну на Шрі-Ланці, "ВЗ" розповіла львів'янка Наталія Міхнова, яка разом з сім‘єю перебуває там «на зимівці» з грудня 2021 року. На 8 березня вони мали квитки додому, на рейс Коломбо-Київ. Рейс скасували.

"Учора акція відбулася в містечку Галле на південному березі, а сьогодні в столиці - Коломбо, - каже Наталя. - Зараз на Шрі-Ланці понад 1000 українців. Точний підрахунок веде Посольство України в Індії (на Шрі-Ланці немає власного посольства України). На острові залишилися люди, які приїхали на відпочинок, а також люди, які приїхали ще на початку зими на «зимівку». Рейси скасовані, тож українці залишаються тут і через авіакомпанії намагаються змінити квитки/пункт призначення тощо.

Учасники акцій протесту спілкуються з приїжджими з Європи, яких тут є багато, а також через місцеві ЗМІ доносять свою позицію до місцевого населення. На жаль, місцеве населення не має об‘єктивної інформації про війну в Україні. Шрі-Ланка сама пережила війну, яка тривала 30 років і завершилася лише у 2009 році. Місцеве населення дуже підтримує Україну, люди безкоштовно надають житло, щоб допомогти тим, хто не може вилетіти додому. Країна планує безкоштовно продовжити візи для українців, це суттєва допомога, бо візи тут недешеві.

Також на Шрі-Ланці є багато росіян. Раніше вони були дуже галасливі, активні, їх всюди було видно. Зараз вони поводяться зовсім інакше: опускають очі і тихенько відходять подалі, коли чують українську мову.

Українці часом вступають з ними в дискусії і пробують показати правду, але це дуже-дуже складно. Росіяни повторюють одне і те ж: «Ви нас самі попросили допомогти», або «Ви погрожували нам ядерною зброєю...».

«Українці, які зараз не вдома, на Шрі-Ланці, мають фізичну безпеку, але психологічний стан їх дуже складний, - продовжує Наталя. - Люди дуже переживають за Україну. У спільних групах вони постійно просять підказати місцеві заспокійливі препарати. Деякі українці тут мають дуже високий рівень напруги і тривоги - не можуть спати, їсти, адже переживають за рідних і за країну. Більшість українців мають почуття вини за те, що вони зараз не вдома.

Ми передаємо щирі слова підтримки! Наші серця зараз в Україні! Слава Україні!».

Вас може зацікавити: «Донечко, я знав, що ти виростеш патріоткою, і чоловіка собі обереш такого самого»

Італія: «У цій сумній ситуації позитивом є те, що Україна згуртувалася і навколо неї згуртувався весь світ»

Головна редакторка видання «Українська газета в Італії» Маріанна Сороневич провела стрім на своїй сторінці у ФБ. Журналістка, тримаючи
в руці український прапор, показувала, яка атмосфера на величезному мітингу проти війни в Україні, який відбувся у неділю, 27 лютого у Римі.

Мітинг відбувся на площі Республіки, одній із центральних площ Рима. Там зібралося декілька тисяч українців та представників інших країн із
плакатами. Чулися вигуки «Слава Україні! – Героям слава!», «Путін — х…ло!».

«Мітинги в Італії йдуть по наростаючій, розповіла Маріанна. - Якщо ще два тижні тому це були поодинокі мітинги і не численні, то зараз, коли загроза інвазії в Україну є реальною, люди не можуть залишатися осторонь і виходять на площу. В одній частині мітингу скандують італійською, в іншій – українською, в інших – іншими мовами. Люди власноруч виготовили собі плакати, це була своєрідна народна творчість, а не «наочна агітація», яку заготовили організатори. Майоріли національні прапори Німеччини, Румунії, Грузії, Ізраїлю, Білорусі, прапори «Міжнародної амністії», але переважна більшість – прапори України. Усі люди зворушені, очі в усіх горять. Дуже багато було української символіки, віночків, стрічок. Тут зустрічалися люди, які не бачилися ще з минулих маніфестацій, які відбувалися у часи Євромайдану. Це було справжнє єднання людей! Гарними новинами цього дня було те, що європейські країни підтримали пропозицію відключити Росію від системи SWIFT. У цій сумній ситуації позитивом є те, що Україна згуртувалася і навколо неї згуртувався весь світ».

За словами Маріанни, у Римі живуть 20 тисяч українців. Місцеві волонтери збирають гуманітарну допомогу і необхідне обладнання для української армії. Допомогу приймають у місцевих українських церквах УГКЦ та у посольстві та консульствах України у Римі, Мілані, Неаполі.

У дописах люди повідомляли, що у Неаполі відбувся подібний мітинг, куди прийшли близько 20 тисяч людей. Були не тільки українці, а й поляки, німці, грузини. Усі були солідарні із мітингом у Римі, скандували на різних мовах. На цей тиждень вже є заплановані чергові маніфестації у багатьох містах Італії.

Буенос-Айрес

Як повідомив «ВЗ» президент Української фундації дослідників права, доктор юридичних наук Віктор Швець, в Українській греко-католицькій катедрі в Буенос-Айресі відбулася Меса за український народ і мир, а обеліск підсвітили українськими кольорами.

А тим часом…

"Голос Америки" опублікував відео, де добре видно, як практично весь світ бере участь в акціях на підтримку України.

Читайте також: Світові зірки підтримують Україну

Схожі новини