Передплата 2024 «Добрий господар»

Вірусолог спрогнозував, коли завершиться пандемія

Керівник відділу вірусології берлінської клініки Charitе Крістіан Дростен вважає, що штам "Омікрон" згодом пеертворить пандемію в ендемію. Також він заявив, що на коронавірус перехворіють усі

Про це він розповів виданню Tagesspiegel.

Як передає Укрінформ, учений впевнений, що життя нормалізується, але до того всім доведеться перехворіти на Sars-Cov-2.

«У довгостроковій перспективі ми не можемо підтримувати імунний захист усього населення за допомогою повторної вакцинації кожні кілька місяців. Вірус повинен це зробити», - наголосив Дростен.

Він також вважає, що рано чи пізно на коронавірус перехворіють усі, і тоді природно виникне колективний імунітет. Але це не означає, що можна відмовитися від вакцинації взагалі, адже тоді смертність була б дуже високою — особливо через людей похилого віку.

Наразі, за його словами, відбуваються процеси, які незабаром призведуть до припинення пандемії та переходу до «ендемічної фази». Це відбудеться, на його думку, вже у 2022 році. Попри те, що наступної зими вчений прогнозує новий сплеск захворюваності, можна буде оголосити про завершення саме пандемії, хоча від маскового режиму, ймовірно, ще не варто буде відмовлятися.

«Наступною віхою» у боротьбі з коронавірусом Дростен вважає запровадження «живої вакцинації» ослабленим вірусом, зокрема — у формі назального спрею.

Читайте також: Чоловік помітив, що після коронавірусу у нього зменшився орган

Схожі новини