Передплата 2024 «Добрий господар»

У Північній Кореї заборонили... сміятися

Через національну жалобу з приводу 10-х роковин смерті комуністичного диктатора Кім Чен Іра

Влада комуністичної Північної Кореї оголосила загальнонаціональну жалобу - через 10-ті роковини смерті колишнього лідера КНДР Кім Чен Іра.

Протягом 11 днів жителі Північної Кореї мусять утримуватися від будь-яких розваг. Їм заборонено навіть сміятися, інформує Радіо “Вільна Азія” (RFA) - з посиланням на свої джерела у комуністичному “заповіднику”.

Кім Чен Ір - батько нинішнього диктатора Північної Кореї Кім Чен Ина і син засновника комуністичної Корейської народно-демократичної республіки Кім Ір Сена. Кім Чен Ір правив у Північній Кореї з 1994 по 2011 рік.

Серед його “досягнень” - страшний масовий голод, який тривав у 1994-1998 роках. За різними оцінками, через брак харчів тоді померли від кількох сотень тисяч до понад трьох мільйонів громадян КНДР.

Кім Чен Ір помер 17 грудня 2011 року від інфаркту під час подорожі потягом. А через два дні державні ЗМІ КНДР оголосили наступником Кім Чен Іра його сина - Кім Чен Ина.

Під час трауру заборонено пити алкоголь, сміятися й розважатися

Національні жалоби на роковини смерті Кім Чен Іра й Кім Ір Сена в Північній Кореї оголошують щороку, повідомляє RFA. Але є нюанс: траур за Кім Чен Іром триває зазвичай 10 днів, але 2021-го з нагоди “круглої” дати (10 років по смерті) жалобу оголосили аж на 11 днів.

“Під час трауру нам заборонено пити алкоголь, сміятися й у будь-який спосіб розважатися”, - розповів RFA житель міста Сінуїдзу, розташованого на північному заході КНДР, поблизу китайського кордону. За його словами, у минулому людей, які порушували правила загальнонаціональної жалоби, “забирали - і більше їх ніколи не бачили”…

“Навіть якщо під час жалоби у вашій родині хтось помре, не можна голосно плакати, - розповів житель Сінуїдзу. - А тіло можна буде винести з дому лише після закінчення трауру. Людям також не можна святкувати власні дні народження, якщо вони припадають на час жалоби за Кімами”. За словами іншого джерела RFA, північнокорейським спецслужбам наказано карати людей, які "порушують настрій колективного оплакування” Кім Чен Іра. "Це спеціальна поліцейська місія, яка триватиме цілий місяць", - повідомило джерело.

Жителі Північної Кореї вклонялися й покладали квіти до гігантських пам’ятників Кім Ір Сену й Кім Чен Іру

17 грудня цього року, у день 10-х роковин смерті Кім Чен Іра, у КНДР протягом трьох хвилин завивали сирени, а прапори по всій країні приспустили. Тисячі жителів Північної Кореї мовчки вклонялися й покладали квіти до гігантських пам’ятників Кім Ір Сену й Кім Чен Іру на пагорбі Мансу в Пхеньяні, повідомляє AP.

До 2012 року на пагорбі Мансу стояла тільки статуя Кім Ір Сена. (Саме у той час запровадили правило, згідно з яким усі делегації, які відвідують Пхеньян, мусять покласти квіти до пам'ятника комуністичному диктатору).

А 2012-го, невдовзі після смерті Кім Чен Іра, стару статую Кім Ір Сена зняли й замінили двома новими статуями - Кім Ір Сена й Кім Чен Іра, яку встановили поруч. Але та статуя Кім Чен Іра, у легкому пальті, простояла недовго. Її замінили статуєю у зимовому одязі, бо саме у такому на пагорбі Мансу зображений батько Кім Чен Іра - Кім Ір Сен. Напевно, коли помре теперішній диктатор КНДР, Кім Чен Ин, статуй у центрі Пхеньяна стане три…

Читайте також: У Північній Кореї заборонили носити чорні плащі

Схожі новини