Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вибори у Вірджинії - тривожний "дзвіночок" для Байдена

У штаті, де чинний президент США переміг Трампа з відривом у понад 10%, виборці вперше з 2009 року обрали губернатором республіканця

Здавалося, губернаторські вибори у Нью-Джерсі й Вірджинії стануть для Демократичної партії Джо Байдена легкою прогулянкою, адже на президентських виборах 2020 року чинний президент США в обох цих штатах переміг. Але не так сталося, як гадалося… У Нью-Джерсі губернатор-демократ Філ Мерфі зберіг свою посаду, але його перевага над республіканцем Джеком Чітареллі була мінімальною. А у Вірджинії, де експрезидент, республіканець Дональд Трамп, зазнав від Джо Байдена нищівної поразки, губернатором став зараз кандидат від Республіканської партії Ґленн Янґкін. Проблеми демократів у Нью-Джерсі й Вірджинії, вважають політексперти, є наслідком різкого падіння рейтингу президента Джо Байдена.

Уперше з 2009 року губернатором Вірджинії став представник Республіканської партії - Ґленн Янґкін. Фото wvnews.com.
Уперше з 2009 року губернатором Вірджинії став представник Республіканської партії - Ґленн Янґкін. Фото wvnews.com.

У штаті Нью-Джерсі після підрахунку 80% голосів лідирував республіканець Джек Чітареллі. І хоча губернатор-демократ Філ Мерфі врешті-решт зберіг своє крісло, його відрив від кандидата-республіканця був мінімальним. На думку політологів, той факт, що у загалом прихильному до демократів штаті боротьба між представниками Демократичної і Республіканської партій була настільки напруженою, є наслідком загального незадоволення громадян ситуацією у країні. (За даними соціологічних опитувань, близько 70% американців уважають зараз, що справи у державі йдуть у неправильному напрямку).

А от у Вірджинії, на відміну від Нью-Джерсі, губернаторське крісло демократи втратили. Цікаво, що кандидат від Демократичної партії Террі Макколиф (уже був губернатором Вірджинії, у 2014−2018 роках) довго лідирував у передвиборних опитуваннях. Але його перевага над республіканцем Ґленном Янґкіном танула разом із падінням рейтингу президента США Джо Байдена… Поки не розтанула зовсім, унаслідок чого губернатором Вірджинії уперше з 2009 року обрали представника Республіканської партії.

Восени 2022 року в США відбудуться проміжні вибори, на яких американці обиратимуть усіх членів Палати представників, третину сенаторів і більшість губернаторів штатів. Поразку на виборах у Вірджинії можна вважати тривожним «дзвіночком» для президента Джо Байдена й Демократичної партії у цілому. Якщо за рік настрої виборців не зміняться, то на проміжних виборах «віслюки» можуть зазнати від «слонів» відчутного удару…

Тим часом експерти звертають увагу на те, що падіння рейтингів чинного президента є рекордним. За даними опитувань Gallup, якщо у січні-лютому діяльність Джо Байдена позитивно оцінювали 57% американців, то зараз — лише 42%. Це антирекорд за останні 70 років. Для порівняння: у демократа Барака Обами за такий же період рейтинг знизився на 10,1%, у республіканця Дональда Трампа — на 4,4% (щоправда, підтримка попередника Байдена все одно була нижчою, рейтинг Трампа упав із 41,3% до 36,9%).

Можна припустити, що високий рейтинг, який Байден мав на початку своєї каденції, був пов'язаний з тим, що, на відміну від Трампа, він серйозно поставився до боротьби з пандемією. Але потім було виведення американських військ із Афганістану, організацію якого більшість громадян США розцінили як украй невдалу… Але найголовніше — чимало виборців, які голосували за Джо Байдена, вважають, що президент погано виконує свої передвиборні обіцянки, зокрема, щодо підвищення соціальних стандартів.

Незадоволення багатьох американців соціально-економічною ситуацією відзначив і сам президент Джо Байден. (Господар Білого дому мусив якось відреагувати на поразку демократів у Вірджинії, адже це саме той штат, де на президентських виборах Байден переміг Трампа з перевагою у понад 10%). «Люди незадоволені й невпевнені через багато речей, від ковіду й шкіл до ситуації з робочими місцями й вартості галону бензину», — визнав Джо Байден. Утім, за його словами, порівнювати губернаторські вибори у Вірджинії з президентськими виборами у цьому штаті не зовсім коректно, адже чинний президент «змагався проти Дональда Трампа». Мовляв, Ґленн Янґкін є значно сильнішим суперником, ніж експрезидент, який ніколи не був у Вірджинії популярним…

На думку Джо Байдена, після поразки у Вірджинії демократи повинні нарешті «залагодити справи». Президент має на увазі кілька законопроєктів, що були ядром його передвиборної програми. Йдеться про нові соціальні програми, зокрема, забезпечення загального доступу до дитячих садочків і гарантію оплачуваної відпустки з догляду за дитиною (США є єдиною у світі розвиненою державою, де закон такої відпустки не передбачає). За словами Байдена, відповідні закони мали бути «давно ухвалені». Однак застрягли у парламенті — через суперечку серед конгресменів від Демократичної партії, які наразі не можуть домовитися щодо розміру витрат на ці важливі соціальні проєкти.

Читайте також: «Лицемірні авіалінії»

Схожі новини