Передплата 2024 «Добра кухня»

Кумиром білорусів є не Лукашенко, а... Меркель

Лише 30 % жителів сусідньої держави ставляться до свого диктатора позитивно

Як повідомив Belsat (незалежний білоруський телеканал, створений у структурі Польського телебачення), провладний Усеросійський центр вивчення громадської думки (ВЦИОМ) зробив соціологічне дослідження у Білорусі.

Його результати, що «витекли» через «Досьє Чернова» у соцмережі Twitter, мали би неабияк розлютити білоруського диктатора Лукашенка.

За інформацією Dossierchernov, це соціологічне дослідження ВЦИОМу замовило російське МЗС. За даними опитування, позитивно до Лукашенка ставляться зараз тільки 30% білорусів. Це набагато менше, ніж тих опитаних, які позитивно оцінюють лідерів білоруської опозиції — засуджених Марію Колесникову (50% підтримки) й Віктора Бабарика (48%), а також екскандидатку в президенти Світлану Тихановську, яка перебуває за кордоном (46%).

Російського правителя Путіна білоруси також оцінюють краще, ніж Лукашенка (40% підтримки). А от до в. о. канцлера Німеччини Ангели Меркель позитивно ставляться аж 54% білоруських громадян.
За даними опитування від ВЦИОМ, 59% респондентів підтримують відсторонення Лукашенка від влади, 65% - початок переговорів між владою і опозицією, 76% - рішучі економічні реформи, 66% - появу нових політичних партій, а 52% - переговори російської влади з білоруською опозицією. При цьому 56% опитаних прагнуть тіснішої інтеграції з Росією «у гуманітарній сфері», але лише 25% - за злиття з РФ у єдину державу (проти цього були 66% респондентів).

Цікаво, що, попри загалом антиукраїнську лінію державних білоруських ЗМІ, серед закордонних держав і міжнародних організацій найкраще білоруси ставляться саме до України (58% позитивно).

До Польщі й РФ ставляться позитивно по 54% опитаних, до Європейського Союзу — 53%, до Литви — 52%.

Директор ВЦИОМ Валерій Федоров відмовив білоруському виданню «Наша Ніва» у коментарі щодо цього соцдослідження.

Раніше в інтерв'ю російській «Новій газеті» Федоров казав, що робити у Білорусі опитування без дозволу білоруської влади «небезпечно», тому, мовляв, неможливо…

Утім, Федоров зараз не стверджує, що ВЦИОМ цього дослідження не робив, і не заперечує правдивість його результатів.

Без сумніву, без «відмашки» з Кремля провладний ВЦИОМ робити дослідження у Білорусі не наважився б. Очевидно, дозволивши «витік» результатів цього опитування, Москва одержує додатковий аргумент для тиску на Лукашенка.

«Ось бачиш, як до тебе насправді ставляться білоруси, — начебто говорить Лукашенку Кремль. — Якби не наша підтримка, тебе би давно „знесли“. Фактично, становище у тебе безвихідне, тож не „вимахуйся“ і швидше погоджуйся на усі наші умови»…

Читайте також: Путін та Лукашенко змагаються за кращу статистику політичних репресій

Схожі новини