Передплата 2024 «Добрий господар»

Роскосмос підтримує імідж… чаєм?

Російська космічна галузь все більше втрачає темп і відстає від досягнень США

Останні успіхи Ілона Маска в освоєнні космосу сильно пошкодили іміджу Дмитра Рогозіна і Роскосмосу загалом. Весь світ обійшов невдалий жарт глави Роскосмосу про батут, і відповідь Ілона Маска після запуску власної ракети про те, що «а батут-то працює».

Після цього Дмитро Рогозін висловив сумнів у доцільності дослідження Марса взагалі, зокрема і про запуск космонавтів до цієї планети, чим тільки підірвав власний імідж, виставивши себе в очах всього світу людиною обмеженою і малокомпетентною в космічній галузі.

Треба було якимось чином виправляти становище. І в Росії винайшли суто російський спосіб — після того, як образили партнера, почати підлизуватись до нього і набиватися на дружбу. Просто Дмитро Рогозін запросив Ілона Маска… на чай. Треба віддати належне Ілону Маску, глава SpaceX не став відповідати на грубощі Рогозіна такими ж грубощами, він перевів все на жарт.

Події розвивалися так. В інтерв'ю CNN Рогозін заявив, що запрошує Маска як гостя сім'ї до себе додому, щоб обговорити «дослідження Всесвіту, позаземне життя і те, як ми можемо використовувати космос для збереження життя на Землі». «Я вже поставив чайник», — написав Рогозін.

Як бачимо, вже цим Дмитро Рогозін поставив себе на один рівень з Ілоном Маском, вважаючи, що вони партнери, рівні між собою.

А це далеко не так. Весь світ переконався в тому, що російська космічна галузь все більше втрачає темп і відстає від досягнень США і зокрема SpaceX.

«Спасибі! Який ваш улюблений сорт чаю?», — як і годиться джентльмену відповів Ілон Маск в своєму акаунті в Twitter. «Почнімо з улюбленого індійського чаю моєї бабусі», — відповів Рогозін і прикріпив зображення пачки чаю «Три слони».

Вчені, і Росії в тому числі негативно оцінили люб’язності Дмитра Рогозіна. Як пишуть російські ЗМІ, вони поки сумніваються, що спільне чаювання глави Д К Роскосмос Дмитра Рогозіна і засновника аерокосмічної компанії SpaceX Ілона Маска відкриє нові можливості для реалізації російсько-американських космічних проектів. Зокрема севастопольському сайту ForPost, таку думку висловив професор кафедри астрофізики і зоряної астрономії фізичного факультету МДУ, член Міжнародного астрономічного союзу Анатолій Засов.

«Це (запрошення на чай) було зроблено для залучення суспільної уваги», — вважає Засов. Він впевнений: від цього листування не варто чекати прогресу в космічній науці. «Що буде надалі, поки сказати вкрай складно. Поки це більше схоже на хайп», — уточнив учений.

А старший науковий співробітник Пулковської обсерваторії, доктор фізико-математичних наук Георгій Гончаров зазначив, що «заяви в частині космосу російські політики роблять виключно заради піару». За даними вченого, російська фундаментальна наука припинить отримувати бюджетні гроші приблизно через десять років.

Слова Гончарова частково підтверджують аудитори Рахункової палати РФ, які незадоволені тим, скільки коштів держава витрачає на науку. Згідно зі звітом, опублікованим на офіційному сайті відомства, Росія в 16 разів відстає від США за кількістю виданих патентів і в 38 разів від Китаю.

Та попри негативну думку вчених, Роскосмос продовжує вихвалятися не проєктами, а… мріями про них. Так, недавно в Росії було оголошено «сенсацію» — нібито Роскосмос створює ракету, яка краща, ніж в Ілона Маска. З усіх поглядів — це фантастичний проєкт. Глава Роскосмосу Дмитро Рогозін в інтерв'ю повідомив, що в планах у компанії не просто повторити досягнення SpaceX, а перевершити його. Мова йде про створення багаторазової ракети «Союз-СПГ» (спочатку для неї було вибрано ім'я «Союз-5», потім — «Союз-7»). На заміну «Союзу-2″ ми робимо ракету на метані. Вона буде спочатку створюватися, як багаторазовий ракетно-космічний комплекс, і навіть не напівбагаторазовий, як у SpaceX».

Компанія SpaceX показала, що навіть в такій складній сфері, як космічні технології, можна і потрібно ризикувати, щоб домогтися успіху. Багаторазова ракета-носій Falcon 9, її запуски і процес повернення перших ступенів — вже буденність. Кількість використання першого ступеня становитиме не менше 100 польотів з трьома включеннями маршового двигуна в кожному — на підйомі, при гальмуванні в верхніх шарах атмосфери і при м'якому приземленні. Це буде ракета ХХI століття. Ми, звичайно, підглядаємо за тим, що роблять американські колеги, але наші інженери намагаються «зрізати круг» — не повторювати те, що роблять колеги з SpaceX, а перевершити їх.

Справді? Навряд чи це вдасться Дмитру Рогозіну, адже з самого початку в проєкт закладуються… гірші параметри.

Так, вантажопідйомність російської ракети буде істотно нижче. Зокрема, на низьку навколоземну орбіту вона зможе, якщо допустити, що вона буде створена, виводити 9 тонн вантажу, а на геоперехідну — 2,2 тонни. Для порівняння, у Falcon 9 відповідні показники становлять 22,8 і 8,3 тонни без повернення першого ступеня і 15,6 і 5,5 тонни — з поверненням. Якщо спиратися на попередні характеристики і плани щодо цього проєкту, то льотно-конструкторські випробування «Союз-СПГ» намічені на 2025 рік, а коли можна розраховувати на введення ракети в експлуатацію, зовсім не ясно, тим більше, що ніякого фінансування нового іміджевого проєкту Роскосмосу поки нема, і фінансування науки в Росії постійно скорочується.

Читайте також: Космічний політ SpaceX розпочався (відео)

Схожі новини