Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хотіла стати прем'єркою… А стала лобісткою “Газпрому”

"Відставка міністерки ван Ньєвенгуйзен є символом занепаду політичного класу"

Із жовтня 2017 року до кінця серпня 2021 року Кора ван Ньєвенгуйзен працювала в уряді Нідерландів. Політичні експерти навіть пророкували міністерці інфраструктури й водного господарства крісло прем'єр-міністра… Але помилилися. Нещодавно 58-річна Кора ван Ньєвенгуйзен оголосила про те, що з уряду йде. Куди саме? «На багатші села»: лобіюватиме інтереси потужних енергетичних концернів, зокрема, російського «Газпрому».

Два роки тому тодішня міністерка інфраструктури й водного господарства заявила, що хоче стати лідером ліберальної VVD («Народної партії за Свободу й Демократію») і згодом замінити Марка Рютте на посту глави уряду Нідерландів. Тамтешня преса тоді писала про Кору ван Ньєвенгуйзен як про майбутню першу нідерландську жінку-прем'єр-міністра… Однак урешті-решт ван Ньєвенгуйзен зробила інший вибір: із 1 жовтня 2021 року працюватиме головою Vereniging Energie-Nederland — асоціації енергетичних компаній Shell, RWE, Vattenfall, BP і «Газпром».

«Відставка міністерки ван Ньєвенгуйзен є символом занепаду політичного класу», — коментує вибір пані Корнелії нідерландська газета De Telegraaf. За даними видання, очолюючи Vereniging Energie-Nederland, ексміністерка зароблятиме 250 тисяч євро на місяць. І це лише за якихось два дні роботи на тиждень…

«Ліберальна VVD демонструє, що зневажає будь-які форми етики», — підсумовує нідерландська газета Het Parool. Як вважає видання, колишнім членам уряду треба на 10 років заборонити займатися лобізмом інтересів приватних компаній. А газета De Volkskrant стверджує, що таку заборону підтримують не лише опозиційні політичні сили, а й коаліційна партія D66.

Нідерландка Кора ван Ньєвенгуйзен поповнила список європейських політиків, які працюють на російський «Газпром». Найвідомішим із них є колишній канцлер Німеччини Герхард Шрьодер, що очолює концерн, який будує газпромівський газопровід «Північний потік-2»… У правліннях енергетичних компаній РФ також засідають колишні політики з Австрії, Фінляндії і Франції.

Докладніше про це можна прочитати тут.

Схожі новини