Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Корупцію в одній з найбідніших держав Африки покарано»

Донька експрезидента Анголи віддасть державі акції нафтової компанії, які коштують 422 мільйони євро

За радянських часів однією з держав Африки, яка дружила з СРСР, була Ангола. Президентом там аж 37 років (до 2017-го) був Жозе Едуарду душ Сантуш, якого в Кремлі вважали дуже прогресивним діячем. На жаль, прості ангольці жодного прогресу не відчули: після правління душ Сантуша Ангола є однією з найбідніших держав Африки… Зате його доньку, Ізабель душ Сантуш, вважають найбагатшою жінкою цього континенту.

За оцінкою Bloomberg, під час правління свого батька в Ан­голі Ізабель душ Сантуш на­була чималеньких статків — понад 5 мільярдів доларів. Уже кілька років нова влада Анголи намага­ється повернути гроші, які, на її думку, вкрало в держави сімей­ство душ Сантушів. І перший крок на шляху відновлення справедли­вості вже зроблено.

За даними нідерландського видання Financieele Dagblad, 2006 року компанія Exem Energy при­дбала 6% акцій португальської нафтової групи Galp. Ці акції ко­штують зараз 422 мільйони євро. У ході слідства встановлено, що компанія Exem Energy фактично належить доньці експрезидента Анголи Ізабель душ Сантуш. Згід­но з рішенням Міжнародного ар­бітражного трибуналу, душ Сан­туш зобов’язана передати ці акції ангольській державній нафтовій компанії Sonangol.

За вироком Трибуналу, «немає жодних сумнівів», що транзакція, у рамках якої Ізабель душ Сантуш придбала акції Galp за посеред­ництвом Exem Energy, є «нікчем­ною». Вирок вказує на незаконні оборудки, завдяки яким Ізабель душ Сантуш та її чоловік, який то­рік помер, збагатилися за раху­нок Анголи.

«Я пишаюся тим, що в одній з найбідніших країн Африки віднов­лено справедливість і покарано корупцію», — заявив адвокат ком­панії Sonangol Яс Баніфатемі. За його словами, рішення Трибуна­лу є «остаточним» і оскарженню не підлягає.

За даними 2017 року, Ангола була однією з трьох держав сві­ту з найнижчим рівнем життя. 20 з 25 мільйонів ангольців живуть у злиднях… При цьому столиця Анголи Луанда є найдорожчим містом світу для іноземців (дані 2017-го). Як підрахувала міжна­родна консалтингова компанія Mercer, Луанда була для інозем­ців дорожчою, ніж Гонконг, Токіо, Цюріх і Сінгапур. Як пояснили ав­тори дослідження, високу вар­тість життя в Луанді для інозем­ців спричиняє насамперед висока вартість оренди житла (за безпе­ку треба платити), а також ціни у ресторанах. Оренда двокімнат­ної квартири в Луанді коштува­ла 2017-го аж 4 тисячі доларів на місяць, а страва в ресторані — не менше 20 доларів. Ясна річ, поїс­ти там можуть тільки іноземці. Ан­гольцям це не по кишені…

Читайте також: Україна — авторитарний поворот Зеленського? Про що пишуть іноземні ЗМІ

Схожі новини