Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Польща купить 250 танків “Абрамс”

Перші поставки сучасної американської бронетехніки очікують вже наступного року

Як повідомило міністерство оборони Польщі, Варшава купить 250 американських танків Abrams — у найновішій версії M1A2 SEPv3. «Той, хто хоче миру, мусить готуватися до війни, — наголосив віцепрем'єр Ярослав Качинський. — Звісно, хочемо миру, але у випадку нещастя наша оборона буде сильнішою». За словами Качинського, найімовірніше, перша партія цієї грізної бронетехніки надійде до Польщі вже наступного року.

«У нас для вас дуже хороші новини: найближчим часом польська армія збагатиться великою кількістю танків „Абрамс“, які є нині найсучаснішими у світі, — розповів Ярослав Качинський у Веселій, де базується Перша Варшавська танкова бригада. — Перші поставки, якщо все буде добре, очікуємо вже наступного року».

Голова правлячої консервативної партії «Право і Справедливість» підкреслив, що йдеться про найновішу версію танків «Абрамс», «яка почала надходити на озброєння американської армії».

«Це найсучасніші танки, які здатні виконувати різні маневри, брати участь у бойових діях, зокрема, вести вогонь, з великою точністю та ефективністю. Це нова якість, якщо йдеться про озброєння сухопутних військ, — наголосив Качинський. — Цих танків буде так багато, що можна буде сформувати принаймні чотири батальйони, тобто більше, ніж потрібно для формування танкової бригади. Ми дотримуємося такого принципу: той, хто хоче миру, мусить готуватися до війни. Звісно, хочемо миру, але у
випадку нещастя наша оборона буде сильнішою».

Як пояснив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак, закупівля американських танків «Абрамс» «не відбуватиметься за рахунок інших оборонних програм». «Це додаткові гроші», — запевнив глава польського оборонного відомства.

«Перша партія модернізованих танків Abrams у новітній версії M1A2 SEPv3 надійшла до 3-ої бронетанкової бригади Greywolf 1-ої
кавалерійської дивізії армії США, — інформує видання defence-ua.com. — Ці машини стали першими з 274, які мають бути модернізовані на першому етапі виконання контракту, що передбачає оновлення 435 танків.

Модернізовані Abrams отримали цілий ряд нововведень, які торкнулись захисту машини, підвищення бойової потужності, зв’язку та
експлуатаційних характеристик. Загалом, M1A2 SEPv3 — це вже 15-та модернізація Abrams для армії США, та третя з серії System Enhancement Package. Саме такі постійні модернізації дозволяють підтримувати бойову ефективність танка, серійне виробництво якого розпочалося ще 1980 року, на рівні сьогодення.

M1A2 SEPv3 отримав оновлену систему управління вогнем та можливість використання двох нових типів боєприпасів. Мова про осколково-фугасний ХМ1147 АMP з програмованим детонатором, який дозволяє виставляти режим підриву на один з трьох варіантів — контактний, контактний із затримкою, повітряний підрив. А також про новий підкаліберний боєприпас M829А4 АКЕ
— для знищення бронетехніки противника.

Захист танку Abrams M1A2 SEPv3 був посилений завдяки модифікації ізраїльського комплексу активного захисту Rafael Trophy HV. Він забезпечує захист бойової машини від протитанкових ракет шляхом їх знищення ще на підльоті до танка. Для цього використовується радіолокаційна станція, яка відстежує та передає у комп’ютер дані щодо загрози, обчислюється траєкторія та випускається заряд для знищення ракети. Весь процес займає долі секунди та дозволяє протистояти навіть сучасним протитанковим ракетним комплексам".

Читайте також: ДТП у Польщі: горіли танки

Схожі новини