Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У викраденні Чауса підозрюють ще чотирьох українців, - ЗМІ

Журналісти проаналізували дані двадцяти громадян України, які опинилися у фокусі уваги молдовських слідчих

Про це повідомляють молдовське видання RISE Moldova та українське Слідство.інфо.

Окрім згаданого раніше Едуарда Ставицького, розслідувачі виявили ще чотирьох українців, які могли бути причетні до викрадення Чауса і в’їхали до Молдови за сфальшованими документами.

Як пишуть розслідувачі, 24 березня, за 10 днів до викрадення судді, через пункт пропуску Тудора з боку Одеської області рейсовим автобусом в’їхали 33-річний Олексій Нечаєв і 36-річний Олексій Сотников, громадяни України.

26 березня цим же шляхом на рейсовому автобусі прибули ще двоє українців — 24-річний Андрій Бородінов і 50-річний Сергій Гончар. Згодом правоохоронні органи встановлять, що вони обоє жили в тому самому готелі у Кишиневі у сусідніх номерах, а Гончар розрахувався готівкою за обидві кімнати.

3 квітня, через 6 годин після викрадення судді, Нечаєв, Сотников і Бородінов виїхали з Молдови рейсовим автобусом (знову через пункт Тудора).

Що стосується Сергія Гончара, то, за даними джерел з молдавської прикордонної поліції, принаймні до 27 квітня людина з таким ім’ям з Молдови не виїздила.

За даними матеріалів молдовського слідства, з якими ознайомились RISE Moldova, під такими іменами ці четверо українців зупинялися в готелях у Кишиневі та орендували авто, зокрема з GPS-трекером, що дозволяло навіть заздалегідь побачити маршрут авто. Завдяки цим даним силовими побачили, що деякі з чотирьох осіб кілька днів поспіль кружляли у районі, де проживав Чаус, зокрема безпосередньо біля його домівки.

Читайте також: Україна отримала офіційну ноту від Молдови за викрадення Чауса, — заява журналіста

Як вважають журналісти після додаткової перевірки, всі четверо приїхали під вигаданими іменами, з «паспортами прикриття», які, зазвичай, використовуються спецслужбами для спецоперацій.

Джерела в українських правоохоронних органах повідомили RISE Moldova, що в українському реєстрі платників податків немає осіб на ім’я Олексій Нечаєв та Олексій Сотников, народжених в дати, які вказані в паспортах.

Крім того, паспорт Нечаєва є першим закордонним паспортом на ім’я цієї людини. Журналісти додають, що в українських реєстрах немає інформації про орган, який видав посвідчення особи на ім’я Сотникова.

Розслідувачі побували за адресами у Києві, де прописані Нечаєв і Сотников, але не знайшли їх.

Після перевірки імен Гончара і Бородінова не вдалося ідентифікувати жодної людини з тими ж даними, що були вказані у паспортах, які українці показали на кордоні. Проте з’ясувалося, що посвідчення особи Бородінова було видане за тиждень до прибуття у Молдову.

Читайте також: Бутусов розкрив деталі викрадення Чауса: працювали співробітники ГУР

Журналісти пишуть, що знайшли людей, схожих на тих, які подорожували під іменами Нечаєва, Сотникова, Бородінова і Гончара, але їхні реальні імена встановити не вдалося.

Раніше у своєму спільному розслідуванні журналісти писали про українця Едуарда Ставицького, реальне ім’я якого, ймовірно, Андрій Куценко. Раніше він приїздив до Молдови у складі іншої групи українців.

Розслідувачі вважають, що він може бути пов’язаний з Головним управлінням розвідки Міноборони України.

Схожі новини