Передплата 2024 ВЗ

Місія ВООЗ «не мала доступу до повних даних і зразків»

14 держав розкритикували доповідь цієї організації про ймовірне походження коронавірусу

За інформацією Держдепартаменту США, 14 держав світу розкритикували Всесвітню організацію охорони здоров’я (ВООЗ) через її доповідь про походження коронавірусу.

Уряди Австралії, Канади, Чехії, Да­нії, Естонії, Ізраїлю Японії, Латвії, Литви, Норвегії, Південної Кореї, Словенії, Великої Британії і США опри­люднили спільну заяву. У ній сказано, зокрема, що місія ВООЗ, яка нещодавно відвідала Китай, «не мала доступу до по­вних даних і зразків», а саме досліджен­ня відбулося зі «значною затримкою». Уряди наголосили, що «такі наукові мі­сії повинні мати можливість виконува­ти свою роботу в умовах, які дозволять надати незалежні й об’єктивні рекомен­дації та висновки». 14 держав закликали ВООЗ продовжити вивчення походжен­ня Covid-19. І наголосили: фахівці досі не знають, як коронавірус перейшов від тварини до людини…

Нагадаємо, після свого візиту до Ки­таю (зокрема до міста Ухань, де стався перший масовий спалах захворюван­ня і де розташована секретна біологічна лабораторія) експерти ВООЗ розповіли про чотири можливі сценарії поширення коронавірусу.

Найбільш імовірний, мовляв, — через «проміжну», можливо, колись дику тва­рину, яку вирощували на фермах. Вона могла заразитися ковідом від кажана й передати вірус людині. Яка це могла бути тварина, наразі не встановили… Іще один варіант, який допускають екс­перти ВООЗ, — пряма передача корона­вірусу до людини від кажанів або ящі­рок.

«Можливим, але малоймовірним» сценарієм у ВООЗ назвали потраплян­ня коронавірусу в організм людини че­рез заморожені харчі.

А от витік коронавірусу зі секретної біологічної лабораторії в Ухані експер­ти ВООЗ вважають чомусь «дуже мало­ймовірним»… Хоча саме про цей варіант неодноразово говорили представни­ки кількох потужних розвідок, зокрема США й Великої Британії.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень