Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ЄС впроваджує «зелені сертифікати»

У них буде інформація про вакцинацію або наявність антитіл від ковіду після одужання

«Зелені сертифікати» про вакцинацію від ковіду будуть обов’язковими до визнання в усіх країнах ЄС лише за умови щеплення тими вакцинами, які Європей­ська агенція з медикаментів (ЕМА) визнала безпечними й ефективними. Про це, інформує «Укрінформ», заявив речник Європейської комісії Крістіан Віган.

Фото lci.fr
Фото lci.fr

А якщо якась країна-член ЄС вакцинує своїх гро­мадян іншими вакцина­ми, наприклад, китайськими чи російською? (Це роблять, зокрема, в Угорщині). «Краї­ни-члени ЄС мають видава­ти „зелені сертифікати“ неза­лежно від типу вакцини проти Covid-19, — пояснив пан Ві­ган. — Це стосується як вакцин, ухвалених ЕМА, так і тих, які країни-члени використовують на національному рівні». Але — визнання вакцин, не сертифі­кованих ЕМА (китайських або російської), окремими країна­ми-членами не означатиме ви­знання тих вакцин на території усього Європейського Союзу.

Очевидно, такий підхід ма­тиме вплив на подорожі все­редині ЄС. (Наприклад, наяв­ність «зеленого сертифіката» про щеплення вакциною, не схваленою ЕМА, не дасть мож­ливості вакцинованому жителю ЄС подорожувати до тих його країн-членів, де щеплять лише схваленими ЕМА вакцинами). А як буде з подорожами до ЄС громадян із «третіх» країн, зо­крема з України?

Як пояснив речник Єврокомі­сії, громадяни країн із-поза ЄС, які хочуть в’їхати до Євросоюзу, зможуть отримати цифровий «зелений сертифікат» від тієї країни, куди планують подорож. Для цього треба буде надати тій країні усі необхідні дані (зокре­ма, про вакцинацію чи наявність антитіл після перенесеного ко­ронавірусу, або про негативний ПЛР-тест), і ця країна прийма­тиме рішення про видачу (чи невидачу) особі з-поза ЄС «зе­леного сертифіката». А може, «зелений сертифікат», який ви­знаватиме ЄС, можна буде одержати у своїй країні (напри­клад, в Україні)? Такий варіант у Євросоюзі не виключають, але він можливий лише «у серед­ньостроковій перспективі». Че­рез кілька місяців, півроку, рік? Наразі не відомо.

Про те, що ЄС із 15 черв­ня планує ввести у дію «зелені сертифікати», які міститимуть інформацію про вакцинацію або набуття імунітету від кові­ду, розповів французьким ЗМІ єврокомісар з питань внутріш­нього ринку Тьєрі Бретон. Бре­тон продемонстрував в ефірі телеканалу LCI зразок такого документа. Там, зокрема, буде інформація про тип вакцини (якщо людина щепилася) або наявність антитіл (якщо пере­хворіла). За словами Брето­на, у тих, хто не робив щеплен­ня і не перехворів, у «зеленому сертифікаті» буде інформація про негативний ПЛР-тест на коронавірус.

«Зелені сертифікати» вида­ватимуться в ЄС безкоштовно під час щеплення проти кові­ду, в паперовому або цифрово­му вигляді, та міститимуть еле­менти захисту й ідентифікації, зокрема унікальний QR-код. Скільки часу будуть чинними «зелені сертифікати», наразі не визначили. Найімовірніше, не більше 180 діб.

Зразок «зеленого сертифі­ката» з інформацією про вак­цинацію або наявність антитіл від ковіду продемонстрував ко­місар ЄС із питань внутрішньо­го ринку Тьєрі Бретон.

Схожі новини