Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пенсії і зарплати українців залежать від обіцяних ЄС коштів

Про це заявив у інтерв'ю німецькій газеті прем'єр-міністр України Денис Шмигаль

Нинішній оборонний бюджет України становить 60% державних видатків, тому на соціальні потреби йде західна фінансова допомога. Фото Варта1
Нинішній оборонний бюджет України становить 60% державних видатків, тому на соціальні потреби йде західна фінансова допомога. Фото Варта1

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв'ю німецькій Frankfurter Allgemeine Zeitung розповів, за яких обставин українці можуть залишитися без пенсій і зарплат. «Україні необхідно якнайшвидше отримати обіцяні Європейським Союзом кошти, щоб її громадяни мали пенсії та зарплати», — цитує слова українського прем'єра Varta1.

За словами Шмигаля, Україна отримує величезну підтримку від партнерів: на першому місці - США, на другому — Євросоюз. Хоча Німеччина — серед лідерів у фінансовій допомозі Україні, однак 3 мільярди євро з обіцяного європейського пакета в 9 мільярдів наразі заблоковано. Зокрема тому, що Берлін пропонує надати Україні ці кошти у вигляді грантів, а не кредитів.

«Для нас найголовніше, щоби ці кошти надійшли якнайшвидше, — зазначив прем'єр. — Нам це потрібно для того, щоби наша фінансова система вижила. Стане це кредитом чи грантом, менш важливо. Ми вже вичерпали всі можливості економії».
Шмигаль повідомив, що нинішній оборонний бюджет України становить 60% державних видатків, тому на соціальні потреби йде західна фінансова допомога. Таким чином будь-яка затримка може мати погані наслідки. «Якщо говорити про вкрай негативний сценарій, то ми вже не змогли би платити ні зарплат, ні пенсій, — наголосив прем'єр. — Тому фінансова стабільність України така ж важлива, як і військова безпека чи постачання боєприпасів».

«На сьогодні фінансування пенсій в Україні повністю централізоване, — розповіла „ВЗ“ заступниця начальника ГУ Пенсійного фонду України у Львівській області Наталія Лужецька. — Тобто повністю все фінансування йде з державного Пенсійного фонду. Пенсії на Львівщині виплачуться своєчасно, жодних затримок немає».

«Із соцвиплатами проблем не мало би бути, — розповів „ВЗ“ заступник начальника управління — начальник відділу державних виплат та допомог управління соціальних гарантій департаменту соціального захисту Львівської ОВА Василь Гельбич. — У проєкті Держбюджету вже передбачено певну суму коштів на соціальні виплати. За станом на зараз на виплати соціальних зобов’язань, в тому числі й пенсій, закладено близько 835 мільярдів гривень. Але це ще попередні цифри, які можуть змінюватися. У проєкті Держбюджету закладено суму практично на всі види державних допомог — субсидії, допомога при народженні дитини, допомога багатодітним, малозабезпеченим, дітям-інвалідам, внутрішньо переміщеним особам тощо. Тобто всі допомоги і виплати, які здійснюються державним бюджетом. Тому, думаю, хвилюватися нема чого».

Схожі новини