Передплата 2024 «Добра кухня»

У Помпеях знайшли диво-колісницю

Парадним возом аристократи їздили на церемонії на честь богині кохання Венери

На місці розкопок давньоримського міста Помпеї (поблизу Неаполя, Італія) зроблено чергове відкриття. Поблизу руїн однієї з вілл археологи знайшли добре збережену парадну колісницю. Це перша така знахідка у світі, повідомила інформагенція Ansa.

Елегантна, легка, вишукано прикра­шена бронзою і оловом, декорована зображеннями на еротичну тему. Так виглядає парадна колісниця, яку у Старо­давньому Римі називали Pilentum. На зна­йденій у Помпеях колісниці виявили сліди подушок і мотузок, а також відбиток пшеничного коло­са, що лежав на сидінні.

Науковці припускають, що парадну колісницю ви­користовували під час це­ремоній на честь Цере­ри, давньоримської богині врожаю, і Венери — богині кохання. А також під під час весільних церемоній, у яких брали участь заможні пом­пейські аристократи.

«Це унікальне відкриття, яке має ве­лике значення для поглиблення наших знань про античний світ, — каже директор Археологічного парку в Помпеях Массі­мо Осанна. — Чогось такого ніколи в Іта­лії не знаходили». За словами Осанни, 15 років тому залишки старовинних ко­лісниць було виявлено у Греції, але па­радний віз археологи знайшли вперше.

Як кажуть учені, це просто диво, що їм вдалося знайти цю ко­лісницю раніше «чорних» археологів. Численні зло­дії постійно грабують руї­ни Помпей, близько двох тисяч років тому засипаних попелом (унаслідок потуж­ного виверження вулкана Везувій). «Чорні» археоло­ги вже підібралися до руїн вілли, поблизу якої зна­йшли воза… Чотириколіс­ну колісницю, прикрашену амурами, нім­фами й сатирами, виявили на руїнах тієї самої вілли, біля якої кілька місяців тому знайшли останки двох чоловіків, а 2018 року — трьох коней.

Схожі новини