Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ізраїльські вчені знайшли гробницю «повитухи Ісуса» (ФОТО)

  • 23.12.2022, 20:30
  • 1 337

Ізраїльські археологи оглянули 2000-літню печеру і повідомили, що вона може бути місцем поховання «повитухи Ісуса» Саломеї

Учені дослідили печеру Саломеї і знайшли нові артефакти. фото ІАА
Учені дослідили печеру Саломеї і знайшли нові артефакти. фото ІАА

Науковці знайшли нові артефакти та різьблення в печері, яка була місцем паломництва ранніх християн, передає Управління старожитностей Ізраїлю (IAA).

Дослідники виявили там сотні глиняних олійних ламп, які купували паломники, перш ніж увійти в печеру.

На стінах виявили написи, висічені вірянами. Деякі з них — арабською мовою.

Історія про Саломею-повитуху є у Євангелії від Якова, яке вважають апокрифічним, і воно не входить у біблійний канон. Зараз про Саломею майже не знають західні християни, але ранні християни шанували її і зображали як повитуху Ісуса на іконах.

У Євангелії від Якова йдеться, що Саломея була сподвижницею іншої неназваної акушерки під час народження Ісуса. За легендою, вона не могла повірити у незайманість Діви Марії, тому рука Саломеї засохла і зцілилася лише тоді, коли вона доторкнулась до колиски Ісуса.

Дослідження відбувалися у печері поблизу стародавнього міста Лахіш і приблизно за 48 кілометрів на південний захід від Єрусалиму.

Цю печеру ще 40 років тому знайшли грабіжники, а в 1984 році за розкопки взялися археологи.

Нове дослідження стало першим, у межах якого археологи вивчали передній двір площею 350 квадратних метрів біля входу у печеру. Він прикрашений мозаїчною підлогою та оточений кам’яними стінами.

Сама печера складається з декількох камер з висіченими в скелях поховальними нішами (кохімами) й осуаріями (це місця для зберігання кісток).

«Саломея — загадкова фігура. Сімейна гробниця засвідчує, що її власники були високопоставленою родиною в юдейській Шефелі періоду „другого храму“. Ім'я Саломея, ймовірно, з’явилося в давнину на одному з нині не збережених осуаріїв у гробниці», — стверджують дослідники.

Печера Саломеї є закритою для публіки з моменту її відкриття, але після завершення поточних розкопок її відкриють для відвідувачів.

Схожі новини