Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Прянощі, яким понад дві тисячі років

  • 25.07.2023, 14:00
  • 401

Під час розкопок древнього міста Окео у Вʼєтнамі археологи знайшли залишки спецій, яким може бути приблизно дві тисячі років

Плита для подрібнення їжі. Фото Southern Institute for Social Sciences in Vietnam
Плита для подрібнення їжі. Фото Southern Institute for Social Sciences in Vietnam

Учені виявили залишки куркуми, імбиру, кориці, мускатного горіха та гвоздики та рису.

У деяких знахідок навіть зберігся аромат.

Науковці кажуть, що ці інгредієнти могли використовувати для приготування карі - традиційної індійської страви, яку готують з рису та суміші прянощів.

«Усі ці спеції потрапили до В'єтнаму 2 тис. років тому. Вони сприяли приготуванню чудових страв, які, мабуть, подобалися людям того часу», — зазначив доктор Сяо-чун Хунг з Австралійського національного університету, який керував розкопками та дослідженнями.

Учені були здивовані, виявивши, що насіння мускатного горіха, яке вони викопали, зберегло аромат через два тисячоліття.

Разом зі спеціями дослідники також знайшли велику плиту для подрібнення їжі. Вона схожа на ті, що нині традиційно використовують для приготування карі.

Попередні археологічні дані вказують на те, що карі могли винайти в Індії понад 4 тис. років тому. Також результат нового дослідження може свідчити про те, що рецепти карі потрапили до Південно-Східної Азії через мігрантів і торговців, які плавали Індійським океаном.

Схожі новини