Передплата 2024 «Добра кухня»

Шотландія вимагає компенсації

У Единбурзі кажуть, Брексіт став «актом економічного вандалізму» і Лондон повинен за нього заплатити

Шотландська національна партія (ШНП) закликала уряд у Лондоні виплатити Единбургу багатомільярдну компенсацію — за «неймовірно високу ціну» Брексіту, яку, на думку ШНП, заплатить Шотландія за вихід Великої Британії з Європейського Союзу. Якщо уряд Бориса Джонсона не захоче нічого компенсувати (а це більш ніж імовірно), ШНП обов’язково використає цей факт у своїй кампанії перед травневими виборами до парламенту Шотландії.

Шотландський уряд підрахував, що змі­ни у митних правилах і падіння експорту, які стануть наслідками Брексіту, можуть коштувати Сполученому Коро­лівству аж 7 мільярдів фунтів на рік. Відповідно, втратить і Шот­ландія. За оцінкою міністра її уряду у європейських справах Майка Рассела, у найближчі 10 років ВВП Шотландії буде на 6% меншим, порівняно з тим, яким міг бути без Брексіту.

Лідер фракції ШНП у Пала­ті громад британського пар­ламенту Ян Блекфорд назвав Брексіт «актом економічного ван­далізму», який зашкодить Шот­ландії. Тому уряд у Лондоні має «терміново забезпечити бага­томільярдний компенсаційний пакет», вважає Блекфорд. «Не­припустимо, що Шотландію зму­шують платити настільки високу ціну за укладену консерватора­ми Бориса Джонсона радикальну угоду про Брексіт — зі зростанням витрат, бюрократією і супереч­ками, — вважає Блекфорд. — Торі мають вибачитися перед шот­ландськими компаніями й запла­тити компенсацію за довгостро­кову шкоду, яку завдають нашій економіці, позбавляючи Шотлан­дію економічного зростання й мі­льярдів від торгівлі».

Той «акт економічного ван­далізму», підкреслив політик, «було вчинено проти волі наро­ду Шотландії». У такий спосіб Блекфорд нагадав, що на рефе­рендумі 2016 року 62% шотланд­ців висловилися проти Брексіту (у масштабі цілого Королівства прихильників виходу з ЄС було 52%, противників — 48%). А піс­ля Брексіту, каже Блекфорд, бри­танський уряд мусить дозволити Шотландії провести новий рефе­рендум щодо незалежності. «Не­має сумнівів, що єдиний спосіб захистити інтереси Шотландії і наше місце у Європі — це здобути незалежність, — наголосив урядо­вець. — Народ Шотландії має пра­во вирішувати своє майбутнє, за­хищати свої інтереси й повернути собі усі переваги членства в ЄС — уже як незалежна держава».

У травні в Шотландії відбу­дуться парламентські вибори. Перша міністерка Шотландії, лі­дерка ШНП Нікола Стерджен неодноразово заявляла: якщо її партія виграє травневі вибо­ри, вона вважатиме це манда­том на проведення IndyRef 2 (Independence Referendum 2). Соціологи обіцяють ШНП пе­ремогу на виборах, але, як ба­чимо, її лідери не спочивають на лаврах. Фактично, ШНП уже розпочала передвиборчу кам­панію. Пан Блекфорд навряд чи вірить, що уряд Джонсона за­платить Единбургу бодай якусь компенсацію за Брексіт. Але точно знає, що після відмови Лондона «забезпечити багато­мільярдний компенсаційний па­кет» популярність ШНП ще біль­ше зросте…

Нагадаємо, на першому ре­ферендумі щодо незалежності, який відбувся у Шотландії 2014 року, 55% його учасників висло­вилися проти відокремлення. Але після Брексіту, який багатьох шотландців справді «вкурвив», близько 60% можуть підтримати незалежність. Люди образилися на уряд у Лондоні. Мовляв, шот­ландці не хотіли виходити з ЄС, але англійці на це не зважали. Те­пер шотландці вийдуть із Брита­нії…

Щоправда, аби другий шот­ландський референдум був чин­ним, згоду на його проведення має дати уряд Великої Британії. А прем’єр-міністр Джонсон таку можливість категорично запере­чує… Але перша міністерка Стер­джен не здається. За її словами, IndyRef 2 має відбутися уже на початку нової каденції парламен­ту Шотландії. «Наше невід’ємне право на самовизначення не може бути об’єктом вето Вест­мінстера», — наголосила Стер­джен у своєму виступі на нещо­давній конференції ШНП.

Схожі новини