Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Родинам, які мешкали у зруйнованому ракетами будинку, компенсують оренду квартири вартістю до десяти тисяч гривень

На це виділено з міського бюджету 100 мільйонів гривень

Фото із відкритих джерел
Фото із відкритих джерел

У понеділок, 10 липня, на позачерговій на сесії Львівської міської ради ухвалили «Програму ліквідації наслідків надзвичайної ситуації внаслідок ракетного удару по будинках Львова зі сторони країни-агресора російської федерації 6 липня». Згідно вз цим документом, помешкання львів'ян, які постраждали від ракетного удару окупантів, буде відремонтовано коштом громади міста. На це виділено з міського бюджету 100 мільонів гривень.

Як розповіла у коментарі для «ВЗ» депутатка Львівської міської ради Уляна Пак, ухвалена на сесії програма передбачає невідкладні протиаварійні і ремонтні роботи в будинках, які постраждали від атаки агресора. На час здійснення робіт людей, які постраждали, буде відселенно в орендовані квартири. Запитую, в якій ціновій категорії мерія готова компенсовувати потребуючим родинам за оренду квартири. Уляна Пак відповіла, що ціна компенсації залежатиме від кількості людей, які мешкали в квартирі будинку на Стрийській, 66. У середньому для однієї сім'ї з дітьми буде компенсації квартири вартістю до десяти тисяч гривень.

«Зрозуміло, за бюджетний кошт не можна буде орендувати дорогі помешкання, — наголосила Уляна Пак. —  Місто шукатиме такі, де люди будуть проживати певний період часу. Вимога — в квартирі мають бути нормальні умови. Але не щось надзвичайне».

Львівський ріелтор Олександр Мількович заспокоїв: ринок оренди нерухомості не відреагував на ситуацію з ракетним ударом по цивільній інфраструктурі Львова підвищенням цін.

«60 квартир, які потрібні для сімей, які постраждали від удару ракет, мала цифра у масштабах Львова, — каже пан Мількович. — Як правило, ринок оренди реагує на попит студентів напередодні 1 вересня. Вони якраз шукають квартири у липні-серпні. Цього року сезонне підвищення буде на рівні 10%. Не вище».

Олександр Мількович каже, станом на 10 липня у Львові однокімнатну квартиру із старим ремонтом можна орендувати за 7−8 тисяч гривень на місяць. Такі ціни переважно у районі Сихова, Рясного та на Левандівці. Двокімнатні квартири — від десяти тисяч гривень.

«Такі ціни за оренду актуальні в будинках 70-х-80-х років», — наголошує експерт ринку нерухомості. — Для тих, хто любить економ-варіант — можна постаратися знайти квартиру і за 5 тисяч гривень на місяць. Проте жити там зможе не кожен…

Схожі новини