Передплата 2024 ВЗ

Хто «вимкнув» британські Шетландські острови?

На архіпелазі підозрюють, що підводний телекомунікаційний кабель навмисно пошкодили росіяни

Шетландські острови - найпівнічніша частина Шотландії і Великої Британії. Фото goworldtravel.com.
Шетландські острови - найпівнічніша частина Шотландії і Великої Британії. Фото goworldtravel.com.

Шетландські острови, найпівнічніша частина Шотландії і Великої Британії, виявилися відрізаними від решти Сполученого Королівства — через пошкодження підводного телекомунікаційного кабелю. Як наслідок, на Шетландах не працювали телефони, не було доступу до Інтернету.

Поліція Шотландії повідомила, що роботи з відновлення зв’язку тривають, і що наразі поліціянти патрулюватимуть усі «чутливі» райони архіпелагу.

Що саме спричинило пошкодження підводного кабелю?

Розслідування триває. Тим часом шотландська редакція видання Daily Express зацитувала кількох місцевих жителів, які припустили, що кабель навмисно пошкодили росіяни.

У січні 2022-го командувач збройних сил Великої Британії адмірал Тоні Радакін констатував: останніми роками Сполучене Королівство зауважило у регіоні значне зростання активності російських підводних човнів. На думку Радакіна, не виключено, що росія спробує пошкодити підводні кабелі зв’язку.

Реагуючи на таку загрозу, на початку жовтня міністр оборони Великої Британії Бен Воллес повідомив, що невдовзі Королівство придбає два спеціалізовані судна — для патрулювання океанського дна й спостереження за підводними кабелями й трубопроводами. Схоже, такі кораблі справді необхідні…

Шетландські острови, чисельність населення яких становить близько 23 тисяч осіб, розташовані за 170 км на північ від найближчої точки на «материковій» частині Шотландії.

Схожі новини