Передплата 2024 «Добрий господар»

Захід починає вакцинацію від ковіду

У Великій Британії щеплення можуть стартувати вже 1 грудня, у США – 11 грудня

Як повідомляє Daily Telegraph, вакцину від Covid-19, розроблену компаніями Pfizer (США) і BioNTech (Німеччина), можуть схвалити для використання у Великій Британії вже наприкінці цього тижня. Якщо так станеться, то Сполучене Королівство стане першою державою світу, що розпочне вакцинацію населення від ковіду.

Наприкінці минулого тижня мі­ністр охорони здоров’я Великої Британії Метт Генкок повідомив: уряд Ї Ї Величності офіційно звернувся до Агенції з регулювання лікарських засобів і медичних препаратів (MHRA) — з про­ханням оцінити, чи вакцина, розробле­на компаніями Pfizer і BioNTech, прийнят­на для використання. А на початку цього тижня MHRA одержала від цих компаній повний набір даних про безпеку й ефек­тивність їхньої вакцини від ковіду.

За інформацією Daily Telegraph, яка послалася на джерело в уряді, MHRA може прийняти рішення щодо вакцини навіть протягом тижня. «Якщо регулятор затвердить вакцину, будемо готові роз­почати щеплення вже у грудні, хоча осно­вна частина вакцинації відбудеться після Нового року, — розповів Генкок. — Рухає­мося у правильному напрямі, хоча попе­реду ще довгий шлях».

Велика Британія уклала угоду на придбання 40 мільйонів доз вакцини від Pfizer і BioNTech, і перші 10 мільйо­нів доз сподівається одержати до кін­ця року. Оскільки для вакцинації потрібні дві дози, цього вистачить для 5 мільйонів британців. Нагадаємо, нещодавно ком­панія Pfizer оголосила: за результатами заключного етапу тестувань вакцини, рі­вень її ефективності — 95% (спочатку го­ворили про 90%).

Інша американська компанія, Moderna, заявила днями, що її вакцина від ковіду також має 95% ефективнос­ті. Із «Модерною» уряд Великої Британії підписав контракт на придбання 5 міль­йонів доз.

У США, пише Daily Telegraph, процес затвердження вакцини від Pfizer також розпочався, однак засідання федераль­ної Адміністрації з харчів і медикаментів (FDA) відбудеться тільки 10 грудня. Pfizer звернулася до FDA з проханням нада­ти дозвіл на використання їхньої вак­цини в екстреному порядку. «Плануємо доставити вакцину у центри імунізації протягом 24 годин після її затверджен­ня, — розповів CNN керівник заокеан­ської програми щеплень від Covid. — Пер­ші американці зможуть вакцинуватися 11 або 12 грудня».

Точна дата початку вакцинації від кові­ду в Німеччині ще не відома. Однак у сто­лиці ФРН Берліні вже обрано шість місць, де вже до середини грудня будуть обла­штовані центри вакцинації. За словами представника Федеральної агенції тех­нічної допомоги Альбрехта Брьомме, це території берлінських ярмарків і два ае­ропорти, «Темпельгоф» і «Тегель». «До центрів вакцинації люди зможуть легко дістатися громадським транспортом», — пояснив Брьомме. За його словами, для роботи у цих центрах знадобляться во­лонтери.

Де саме вакцинуватимуть німців в ін­ших федеральних землях, вирішать їхні уряди. Згідно з урядовим планом, при таких центрах працюватимуть мобіль­ні групи, які вакцинуватимуть мешканців будинків для людей похилого віку.

Готується до масової вакцинації і наша сусідка Польща. «На зустрічі з керівни­цтвом Pfizer ми домовилися: щойно вак­цини від ковіду будуть затверджені для продажу у ЄС, Польща замовить макси­мальну доступну для неї кількість, — роз­повів польський прем’єр Матеуш Мора­вецький. — Ми вже замовили 16 мільйонів доз однієї з вакцин». Моравецький за­кликав поляків щепитися, «бо це допо­може нам якнайшвидше завершити бо­ротьбу з Covid-19».

За словами Моравецького, попереду у поляків «сто днів солідарності». Мов­ляв, наприкінці цього періоду, ймовірно, Польща матиме вакцину від ковіду. Нара­зі ж у країні продовжено суворі карантин­ні заходи. Зокрема, розповів Моравець­кий, школи залишаться закритими до 24 грудня, а шкільні канікули відбудуться у цілій Польщі в один час, від 4 до 18 січ­ня. (Зазвичай школярі різних воєводств ішли на зимові канікули у різний час — аби всі діти могли відпочити на польських зи­мових курортах, які не «гумові»).

Як розповів Моравецький, власники гастрономічних закладів, концертних за­лів, кінотеатрів, театрів, тренажерних за­лів і фітнес-центрів тиснули на польський уряд, — аби той відкрив усі ці заклади. «Однак ми дотримуємося порад наших епідеміологів, — наголосив Моравець­кий. — Тому у передріздвяний період, до 27 грудня, вирішили залишити ці закла­ди зачиненими. А перед Різдвом пові­домимо, що буде далі». Прем’єр-міністр Польщі також закликав по можливос­ті обмежити традиційні святкові заходи. «Попереду в нас Різдво, коли зустріча­ються родини. Хочу закликати, аби це були зустрічі у складі малих родин, тих, із ким живемо. Не переміщаймося між міс­тами. Саме від нашої дисципліни зале­жатиме, наскільки жорсткими будуть об­меження після цього».

А тим часом…

Американська Адміністрація з хар­чів і медикаментів (FDA) дозволила в екстрених випадках використову­вати суміш антитіл фірми Regeneron (дослідження щодо її безпеки й ефек­тивності ще тривають), яка запобігає погіршенню стану пацієнтів із легки­ми й середньої важкості симптома­ми Covid-19. Саме препаратом від Regeneron у жовтні лікували хворого тоді на ковід президента США Трам­па.

Схожі новини