Передплата 2024 «Добра кухня»

Росія виходить з поля міжнародного права

Ініційовані Путіним зміни ставлять чинне законодавство вище міжнародного права

Засоби масової інформації Росії повідомили, що Держдума схвалила законопроєкти про пріоритет Конституції над рішеннями міжнародних організацій і судів. Нові законопроєкти підготовлені у відповідності з рішенням всеросійського опитування, в якому було питання про те, чи слід Росії і далі вважати пріоритетом міжнародне право, як це є в усьому світі. Нагадаємо, у бюлетені не були виділені окремі питання, а респонденти повинні були дати єдину відповідь на всі питання, оголошені заздалегідь.

Для реалізації цього пункту було підготовлено цілу систему поправок у російське законодавство. Так, відповідні уточнення запропоновано внести у 5 кодексів, а також у 115 законів.

Депутати Держдуми схвалили у першому читанні блок з чотирьох законопроєктів, які вніс президент Росії Володимир Путін.

Поправки вносяться до статті 7 частини першої Цивільного кодексу РФ, також доповнюються Арбітражний процесуальний кодекс РФ, Цивільний процесуальний кодекс РФ і Кодекс адміністративного судочинства РФ, Кримінально-процесуальний кодекс РФ, а також більш, ніж сто галузевих законів. Загалом ініційовані президентом зміни ставлять чинне законодавство вище міжнародного права, і вводять поняття про неприпустимість застосування правил міжнародних договорів в їх тлумаченні, що суперечить Основному закону.

У прийнятих доповненнях до Конституції Росії говориться, що «рішення міждержавних органів, прийняті на підставі положень міжнародних договорів РФ в їх тлумаченні, що суперечить Конституції Р Ф, не підлягають виконанню в РФ». Тобто, навіть, якщо Росія в міжнародному договорі закріпила певне положення, і інша сторона договору вимагає від Росії виконання того, що вона підписувала раніше, то відтепер може не визнавати своїх же положень своїх же договорів, і діяти всупереч тому, на що вона погоджувалась у договорі. Цим самим Росія визнає у законодавчому порядку справедливість давної істини про те, що її договори на міжнародному рівні не варті паперу, на якому вони написані.

Ця тепер уже конституційна норма новими поправками до законів відображена і у відповідних федеральних законах.

Голова Держдуми В'ячеслав Володін так прокоментував ці неймовірні з точки зору загального права і правил законотворчості нововведення: «Законопроєкти стосуються питань, які, як показало загальноросійське голосування, мають для громадян принципово важливе значення. Мова у них йде про пріоритет Конституції над рішеннями міжнародних організацій і судів. А у сімейному праві — про безумовному пріоритеті наших традиційних цінностей. Ми бачимо, як ряд західних країн робить спроби стримати розвиток нашої країни. У тому числі в своїх політичних інтересах вони використовують інструменти міжнародного права. Внесені президентом ініціативи дозволять захистити права і інтереси наших громадян, суверенітет держави…»

Таким чином, внесення цих поправок у систему російського законодавства розв’язує руки як чиновникам, так і будь-якому органу державної влади, в першу чергу спецслужбам Росії, і дає їм можливість чинити стосовно громадянина будь-яку сваволю, позбавляє його не права, але будь-якого сенсу скаржитись в міжнародні суди. Оскільки тепер російська влада отримала законодавче право не виконувати рішення міжнародних судів.

Пригадується, що кілька місяців тому російське лобі в Європарламенті, що підтримувало повернення Росії в зал Європарламенту після санкцій за анексію Криму, аргументувало свої зусилля тим, що Росія має бути присутньою, аби російські громадяни мали можливість скаржитися в Європейський суд з прав людини. Росію повернули у зал Європарламенту. І вона віддячила всім — законодавчо прийняла рішення, що має право не виконувати рішення не тільки ЄСПЧ, але й будь-яких інших судів.

Як відомо, саме міжнародними судами регулюються у міжнародному праві відносини у галузі морського права, гуманітарного права, авіаційних сполучень, міжнародної пошти, світового рибальства, визнання кордонів держав, а також міжнародного транспорту, військових дій, і нові поправки у закони Росії значать, що тепер вона може ігнорувати не тільки саме міжнародне право у цих галузях, але й не виконувати рішення міжнародних судів в цих царинах.

Віце-спікер Держдуми, голова російської делегації у ПАРЄ Петро Толстой, давно відомий своїми імперськими поглядами, заявив, що «з сприйняттям відповідних законів РФ відкриває нову сторінку в розвитку держави. Ми фактично скасовуємо напівколоніальний принцип верховенства деяких міжнародних норм над нашою російською Конституцією». За його словами, є ряд норм, які не прийнятні для Росії і ніколи не стануть такими. Як приклад, депутат навів міжнародні рішення, в яких Крим згадується не як територія Росії.

Таким чином ніхто з імперськи налаштованих чиновників в Росії тепер навіть для виду не заперечує, що нові поправки, крім всього іншого, покликані закріпити результати збройної агресії проти України та законодавчо не визнавати міжнародне право у галузі визнання кордонів.

Схожі новини